Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012


Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια !
(λαϊκή παροιμία)



Παρ’ ότι  στον δήμο αυτά που κυκλοφορούν λένε ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκουδης και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπίκος τελικά τα έχουν βρει και θα τηρήσουν την μεταξύ τους προεκλογική συμφωνία,  να παραιτηθεί από δήμαρχος ο Παναγιώτης Δαϊκουδης και να αναλάβει δήμαρχος ο Γιάννης Μπίκος, στο μέσον της θητείας του δημάρχου , εμείς θα κρατήσουμε τις  επιφυλάξεις μας μέχρι να το δούμε να γίνετε στην πράξη.

Επειδή λοιπόν οι Ρωμαίοι έλεγαν  < scripta manent> (τα γραπτά μένουν) , σήμερα δημοσιεύουμε την συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα  και στον Χρήστο Θεοδοσιάδη ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπίκος, τον καιρό της μεταξύ τους ρήξης με τον Παναγιώτη Δαϊκουδη,  και στην συνέντευξη αυτή ο αντιδήμαρχος κατήγγειλε αρκετά πράγματα που μιας και θεωρητικά τώρα που ο Παναγιώτης  Δαϊκουδης παραιτείτε από δήμαρχος οφείλει  να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά που κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος, μιας και τότε δεν είχε απαντήσει.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ  13  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2011


Κύριε Μπίκο, θα ξεκινήσω με το ερώτημα μου για το ποιος εμπνεύστηκε αυτό το δημιούργημα της συνεργασίας ( δηλαδή της δυαρχίας) στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Τι προέβλεπε η συνεργασία αυτή αφού από την αρχή φαινόταν ότι είναι ένα σχήμα οξύμωρο αλλά αποτελεσματικό καθώς πέτυχε το στόχο του να κερδίσει δηλαδή τις δημοτικές εκλογές.
Η έμπνευση αλλά και η δημιουργία αυτού του σχεδίου συνεργασίας προέκυψε ως απάντηση μου στην ανάγκη των κοινωνιών του Αγίου Αθανασίου, της Χαλκηδόνας, των Κουφαλίων, που για χρόνια υπήρξαν δέσμιες πρακτικών απομόνωσης , να οδηγηθούν επιτέλους στην εξωστρέφεια  και στην συμμετοχική διαδικασία.
Στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης μας, την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΩΣΗ θέσαμε τον δημότη στο επίκεντρο του πολιτικού μας σχεδιασμού.
Η συνεργασία αυτή ήταν προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να δουλέψουμε από κοινού και να φέρουμε εις πέρας ένα δύσκολο έργο εν μέσω αντίξοων συνθηκών που περνάει η χώρα μας. Συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις και να παλέψουμε μαζί με τον Παναγιώτη Δαικούδη μοιράζοντας την δημαρχία στη μέση. Τέτοιου είδους σχηματισμοί δεν είναι πρωτόγνωροι αλλά βέβαια ούτε και συνηθισμένοι στην σκηνή της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τονίζω σε αυτό το σημείο ότι μια τέτοια πολιτική συμφωνία  απαιτεί  ειλικρίνεια, τιμιότητα και δέσμευση στον λόγο που δίνουμε μεταξύ μας αλλά και απέναντι σε αυτούς που μας πίστεψαν και μας εμπιστευτήκαν να διοικήσουμε αυτόν τον τόπο.


Από ότι φαίνεται κύριε Μπίκο η συνεργασία σας δεν διήρκησε πολύ. Να θεωρήσουμε ότι πρόκειται περί αποτυχίας του εγχειρήματος της δυαρχίας? Διαφαίνεται ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή ότι οι συνεργασίες αποτυγχάνουν  όποτε και εάν αυτές αποπειράθηκαν να γίνουν.

Είμαι πεπεισμένος ότι ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα μας. Δεν έχουμε  αναπτύξει την  κουλτούρα των συνεργασιών. Τα μέχρι τώρα  δομικά χαρακτηριστικά του πολιτικού μας συστήματος δεν βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως δεν έχασαν ουδέποτε την ευκαιρία να χρησιμοποίησαν  το εργαλείο της πόλωσης. Αυτό θέλησα πραγματικά να αλλάξω. Σε όλα αυτά χρόνια της πολιτικής μου ενασχόλησης με τα κοινά δεν έπαψα να ακούω τους συνανθρώπους μου.  Στην τελευταία προεκλογική περίοδο η φωνή του κόσμου αυτό ζητούσε. Ζητούσε επιτέλους να δει ανθρώπους που δεν έχουν στόχο την καρέκλα, αλλά ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά και μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η εντολή του κόσμου αυτή ήταν ∙ να δουλέψουμε και να δουλέψουμε μαζί σκληρά για το καλό του τόπου.
Και εγώ προσωπικά δεσμεύτηκα στο λόγο που έδωσα απέναντι στον κόσμο και θα συνεχίσω να τον τηρώ όσο και εάν κάποιοι έχουν αποφασίσει για το αντίθετο.


Για ποιο λόγο ενώ αρχικά συμφωνήσατε με τον δήμαρχο Χαλκηδόνας κ. Παναγιώτη Δαϊκούδη επήλθε ή ρήξη μεταξύ σας?

Γιατί  παράλληλα με την μεταξύ μας συμφωνία υπήρξε σιωπηρό σχέδιο απομάκρυνσης μου ακριβώς μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Παναγιώτη Δαικούδη. Η απομάκρυνση μου σχεδιάστηκε μεθοδευμένα εκ προοιμίου.  Επανειλημμένως και κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στην μεταξύ μας επικοινωνία,  ζήτησα και απαίτησα να τηρήσουμε το λόγο που δώσαμε στο λαό που μας ψήφισε. Επανειλημμένα , όποιες προσκλήσεις και εάν έγιναν από μέρους μου, είτε αυτές ήταν γραπτές είτε  τηλεφωνικές, έπεφταν όλες στο κενό. Καλώ λοιπόν όλους τους συμπολίτες μου να διερωτηθούν και αυτοί όπως διερωτώμαι και εγώ τόσο καιρό για ποιο λόγο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αθετήθηκε η συμφωνία μας από την πλευρά του Παναγιώτη Δαικούδη.
Δεν μπορείς να παύεις τον πρώτο συνεργάτη σου γιατί απλώς αυτός θέλησε να συγκαλέσει την παράταξη για να ακουστούν οι απόψεις των μελών της. Σίγουρα οι λόγοι είναι βαθύτεροι και προαποφασισμένοι από τον Παναγίωτη Δαικούδη και τους συνεργάτες το


Εσείς τι ερμηνεία δίνετε σε μια τέτοια κίνηση?

Πρόκειται για μια ξεκάθαρα ευκαιριακή πολιτική συμπεριφορά, η οποία στόχο έχει απλά και μόνο να ενισχύσει το ελλειμματικό  «εγώ» του Παναγιώτη Δαικούδη.
Βρίσκομαι στην πολιτική σκηνή εδώ και 20 χρόνια με επιτυχίες. Όταν βαδίζεις στην πολιτική χωρίς αρχές δεν επιτυγχάνεται η μακρόχρονη παρουσία σου. Χρειάζεται δέσμευση σε αυτά που λες και σε αυτά που πράττεις. Σε όλη αυτή την πορεία μου κρατώ το λόγο μου και ως άνδρας αλλά και ως πολιτικός.
Ο Παναγιώτης Δαικούδης πίστεψε  ότι με την κίνηση της  απομάκρυνσης μου θα ενισχύσει το πολιτικό του άρμα και θα δώσει σάρκα και οστά στον αλαζονικό φιλόδοξο πολιτικό του μέλλον, καθώς όπως διατύπωσε και ο ίδιος στην επιστολή του, με θεώρησε τροχοπέδη στους στόχους του μετά την εκλογή αλλά όχι πριν από αυτή! Πρόκειται πραγματικά περί εξαπάτησης και αδικίας στο πρόσωπο μου!
Αλλά και παραπλάνησης του εκλογικού σώματος πράγμα το οποίο με ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.  Όποια αξιώματα και εάν έφερα κατά καιρούς θέλησα να  υπηρετήσω την κοινωνία και όχι να την αποπροσανατολίσω.
Στρατεύτηκα σε αυτή την προσπάθεια για να προσφέρω στον Δήμο μας
 Αντιλαμβανόμενος όμως τις πραγματικές διαθέσεις του Παναγιώτη Δαικούδη συγκρούστηκα μαζί του. Και όπως έχω κάνει στο παρελθόν συγκρούομαι με όλες εκείνες τις δυνάμεις που στόχο έχουν να εξαπατήσουν το λαό.


Κύριε Μπίκο, ποιος επεξεργάστηκε το πρόγραμμα του συνδυασμού σας. Μέχρι τώρα η διοίκηση δεν έχει εφαρμόσει καμία πρόταση από το αρχικό πρόγραμμα σας. Το εκλογικό σώμα άλλα ψήφισε και άλλα εφαρμόζονται στην πορεία.


Κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος και εγώ και ο Παναγιώτης Δαικούδης συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Οι ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκλίνουν εξ ολοκλήρου από τις αρχικό πρόγραμμα μας. Αυτή υπήρξε και η αιτία της ρήξης με τον Παναγιώτη Δαικούδη.
Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το πρόγραμμα μας και να προχωρήσουμε άμεσα στη προώθηση λύσεων για τα προβλήματα του τόπου. Μικροπολιτικές και τεχνάσματα δεν βοηθούν τον τόπο, παρά μόνον τον διαλύουν και τον καταστρέφουν.
Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να διχάζει την κοινωνία. Επιτρέπεται μόνο να υπηρετείς το καλό του τόπου.
Αγωνιώ για τις διχαστικές διαθέσεις και συμπεριφορές του δημάρχου και των συνεργατών του, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαψεύδουν τις προσδοκίες και τις ελπίδες όλων μας για ενότητα στο δήμο.


Εσείς κύριε Μπίκο τι προτείνεται από εδώ και πέρα στους δημότες του Δήμου Χαλκηδόνας?

Είμαι βεβαιωμένος ότι οι δημότες είναι οργισμένοι αλλά και στέκονται αμήχανα πλέον απέναντι στην δημοτική αρχή. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων του Δήμου Χαλκηδόνας. Ο δήμος Χαλκηδόνας έχει 3 ισοδύναμα κέντρα, την Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου, Χαλκηδόνας και Κουφαλίων, και οφείλουμε να δώσουμε ισάξια προσοχή και βαρύτητα σε κάθε μια από αυτές.
Τα Κουφάλια ως έδρα του Δήμου μπορούν και πρέπει να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δίνεται η εντύπωση ότι ο Παναγιώτης Δαικούδης δεν έχει αντιληφθεί ότι στη δημοκρατία συμμετέχουν όλοι. Για αυτό το λόγο προσκαλώ όλους τους συνδημότες μου να απομονώσουν οποιεσδήποτε ενέργειες που στόχο έχουν να πολώσουν και να διχάσουν τις κοινωνίες μας. Ας μην επιτρέψουν οι Κουφαλιώτες συνδημότες μας,  ενέργειες οι οποίες προσβάλουν , παραγκωνίζουν και απομονώνουν τα Κουφάλια.


Ποια είναι η σχέση σας με τους συναδέλφους σας στον Δήμο. Θα συνεχίσετε να στηρίζεται την παράταξη σας ή θα βγείτε στο αντάρτικο?

Είχα και έχω μια άριστη σχέση με όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους του Δήμου Χαλκηδόνας. Θεωρώ ότι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι είναι οι κυρίαρχοι ρυθμιστές αυτών που συμβαίνουν στην κοινωνία. Είναι αυτοί που μας μεταφέρουν τα προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση να συγκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους σε συζητήσεις για να ακούγονται οι απόψεις, οι θέσεις και οι προτάσεις τους. Έχουμε υποχρέωση να απαντούμε στα προβλήματα που μας μεταφέρουν. Γι΄ αυτό μας εξέλεξε ο λαός.
Η επιστολή που απεστάλη στον Παναγιώτη Δαικούδη είχε ακριβώς αυτό το περιεχόμενο.
Ζήτησα να συγκληθεί συνεδρίαση των μελών της παράταξης για να ακούσουμε την φωνή της κοινωνίας μας.
Αυτό θορύβησε τον Δήμαρχο. Ας βγάλει λοιπόν ο καθένας τα συμπεράσματα του!
Όσον αφορά το αντάρτικο γιατί πολύς λόγος γίνεται, θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν μπορούμε να αποκαλούμε αντάρτικο την κριτική και την διαφορετική άποψη και θέση.
Είναι επικίνδυνο να λειτουργούμε μακριά από το  πλαίσιο δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών.
Επισημαίνω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αναφορικά με τα διοικητικά θέματα του Δήμου όπως η μη λειτουργία της εκτελεστικής επιτροπής, η εμφανής δυσλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, η μη σύγκληση της επιτροπής διαβούλευσης, μη εκλογή συνηγόρου του δημότη και πολλά άλλα θέματα. Φαίνεται πραγματικά ότι ο δήμος δεν λειτουργεί όσο και εάν θέλει ο Δήμαρχος να προχωρά με τον αυτόματο πιλότο.


Αναφέρατε σε πρόσφατη συνέντευξη σας στο Δήμο Χαλκηδόνας ότι προσεχώς και για τα επόμενα 2 χρόνια θα δημοπρατηθούν στον Δήμο έργα περίπου 60 εκ. ευρώ και τα οποία έχουν σχέση με τον τομέα που διαχειριστήκατε.
Θεωρείτε ότι ο Δήμαρχος σας απομάκρυνε γιατί θέλησε να διαχειριστεί τα έργα προσωπικά?


Πράγματι όλους αυτούς τους μήνες ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών χωροταξίας, περιβάλλοντος  αλλά και ως κατά τόπον Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου έφερα προς μελέτη και εκτέλεση, έργα τα οποία θα εντάσσονταν προς χρηματοδότηση σε επιχειρησιακά προγράμματα και αφορούν δράσεις βελτίωσης και ανάπτυξης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Αναφέρονται στον σχετικό πίνακα οι μελέτες που υποβλήθηκαν για έγκριση στο ΕΣΠΑ.*
Η απόφαση του Δημάρχου να με απομακρύνει και να αναλάβει προσωπικά το εν λόγω σχέδιο χωρίς να σκεφτεί ούτε καν το ενδεχόμενο αντικατάστασης μου από κάποιο άλλο ικανό μέλος της παράταξης μας,  καταδεικνύει τον συγκεντρωτισμό που διαθέτει ο ίδιος καθώς θεωρεί ότι είναι ο μόνος ικανός και κανένας άλλος.
Η διοίκηση είναι μια συλλογική προσπάθεια που απαιτεί συγκεκριμένους στόχους και σχεδιασμό για να είναι επιτυχημένη. Μόνος του δεν μπορεί κανείς, παρά μόνο το θεριό και ο Θεός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου