Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012


Κουίζ Νο2  για  τον Δήμο Χαλκηδόνος


Γιατί ο Παναγιώτης Δαϊκούδης  παραιτούμενος από Δήμαρχος  παρ’ ότι θα ήθελε να είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του δήμου , μιας θέσης που σύμφωνα με τον  νόμο Καλλικράτη,  είναι το Νο2 μετά τον Δήμαρχο <Ο ρόλος του δημάρχου είναι επιτελικός, δηλαδή δίνει κατευθύνσεις για τη δράση των δημοτικών υπηρεσιών και την υλοποίηση του προγράμματος της δημοτικής αρχής. Επίσης ο Δήμαρχος ασκεί τον ρόλο του προϊσταμένου των υπηρεσιών αλλά στους μεγαλύτερους δήμους στον ρόλο αυτόν υποστηρίζεται από τον Γενικό Γραμματέα>αυτό δεν είναι εφικτό , και συμβιβάζετε με το να αναλάβει πρόεδρος της   Δ.Ε.Υ.Α.Χ. ;

Η απάντηση στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το ποιος μπορεί να καταλάβει την θέση του Γενικού Γραμματέα του δήμου και ποια προσόντα πρέπει να έχει αυτός.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Αθήνα,  29  .12. 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ             
                                                                                                          Αριθ.Πρωτ.: 748        
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ     
ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ           
α) Αιρετές Περιφέρειες της Χώρας
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ OTA    
  β) Δήμους της Χώρας
           
Ταχ.Δ/νση     : Σταδίου 27 
Τ.Κ.     : 10183 Αθήνα         
Πληροφορίες            : Χ.Αναστασιάδης   
Τηλέφωνο      : 213-1364330          
FAX    : 213-1364383          

Εγκύκλιος αριθμ: 55

Β. Προσωπικό ειδικών θέσεων συνενούμενων Δήμων

Με εγκύκλιό μας  σας έχουμε ενημερώσει για την αυτοδίκαιη εκ του νόμου μεταφορά του τακτικού προσωπικού των υφιστάμενων Δήμων  στους νέους Δήμους καθώς και την έκδοση διαπιστωτικής πράξης του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου για την τοποθέτηση του προσωπικού σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις του νέου δήμου καθώς και για τη διαδικασία ορισμού προϊσταμένων μέχρι τη συγκρότηση νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Επειδή η συγκρότηση νέων ΟΕΥ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3852/2010 θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε ισχύουν οι υφιστάμενοι ΟΕΥ των συνενούμενων δήμων.
Πέραν της κατάταξης του προσωπικού και του ορισμού προϊσταμένων προκειμένου οι νέοι ΟΤΑ να ασκήσουν από 1-1-2011 τις προβλεπόμενες από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αρμοδιότητες, προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ειδικών θέσεων στους νέους ΟΤΑ για την υποβοήθηση του έργου των Δημάρχων.
Με τις διατάξεις του ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143 Α΄) προβλέπεται η πρόσληψη Ιδιαίτερου Γραμματέα, Γενικού Γραμματέα και Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών και Επιστημονικών Συνεργατών.

Ειδικότερα:

Γενικοί Γραμματείς Δήμων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 161 του ν. 3584/2007 ο Γενικός Γραμματέας προσλαμβάνεται σε δήμους που είναι πρωτεύουσες νομών ή  έχουν πληθυσμό  πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους και η θέση πρέπει να προβλέπεται στον ΟΕΥ του δήμου.

Στη θέση Γενικού Γραμματέα μπορούν να διοριστούν  ιδιώτες και  υπάλληλοι ή λειτουργοί  του δημόσιου τομέα που είναι κάτοχοι πτυχίων Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.  Ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα γίνεται με απόφαση Δημάρχου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του Δημάρχου.

Στις θέσεις αυτές επιτρέπεται ο διορισμός υπαλλήλων των αιρετών περιφερειών, πλην όμως δεν επιτρέπεται στις θέσεις αυτές να διορίζονται υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο δήμο , καθώς επίσης και συγγενείς εξ αίματος  ή εξ αγχιστείας  μέχρι και β’ βαθμού ως προς το Δήμαρχο.
Επειδή όπως προαναφέρθηκε οι ΟΕΥ των οικείων δήμων εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση των νέων ΟΕΥ και όσον αφορά την πρόσληψη Γενικών Γραμματέων σας θέτουμε υπόψη τα εξής:
α) Σε περίπτωση δήμων που είχαν πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων και μετά τη συνένωση προκύψει δήμος άνω των 20.000 κατοίκων,  ο δήμος αυτός δεν μπορεί να προσλάβει Γενικό Γραμματέα αν προηγουμένως δεν προβλεφθεί θέση στο νέο ΟΕΥ.
β) Σε περίπτωση που δήμος έχει πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων ή είναι έδρα νομού και συνενώνεται με άλλον ή άλλους δήμους τότε μπορεί να διορίσει Γενικό  Γραμματέα άμεσα αν η θέση αυτή προβλέπεται στον ΟΕΥ της έδρας του δήμου ή των δημοτικών ενοτήτων του ή σε περίπτωση που είχε καλύψει τη θέση αυτή, μπορεί να παραμείνει ο Γενικός Γραμματέας που είχε διοριστεί για την προηγούμενη θητεία εφόσον  ο νεοεκλεγείς  δήμαρχος   επιθυμεί την παραμονή του και εφόσον εκδώσει νέα πράξη διορισμού.
Για τις αποδοχές τους ισχύει η αριθμ. 2/7607/0022/10-03-2005 (ΦΕΚ 378 Β΄) Κ.Υ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου