Τετάρτη 23 Μαΐου 2012


Θεσσαλονίκη: Το εμπορικό κέντρο City Gate ζητά ένταξη στο άρθρο 99
Την οδό της υπαγωγής στο άρθρο 99 επιλέγει πλέον για πρώτη φορά στη χώρα μας και ένα εν λειτουργία εμπορικό κέντρο, το City Gate στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ανήκει σ' ένα από τα μεγαλύτερα funds διαχείρισης ακινήτων διεθνώς, στο αυστραλιανό APN Property Group Το τελευταίο έχει βάλει ως στόχο τη μεγαλύτερη και ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από την Ελλάδα, έχοντας εγκαίρως επισημάνει σε σχετική έκθεση του πέρσι πως η χρηματοδότηση για project real-estate μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δυσχερής, αν όχι αδύνατη και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον κατέστησε την αγορά εμπορικών ακινήτων πολύ υποτονική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομώνυμη ανώνυμη εταιρεία, που διαχειρίζεται το City Gate στη δυτική Θεσσαλονίκη, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, η οποία και απορρίφθηκε, αλλά παράλληλα ζήτησε και να ενταχθεί στο άρθρο 99 με τη διαδικασία, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Χρέη
Όπως επισήμαναν στην «Η» πηγές εντός της εταιρείας διαχείρισης, η αίτηση για το 99 δεν πραγματοποιήθηκε για να «κουρευτούν» χρέη προς πιστωτές ή επειδή υφίσταται αδυναμία εξυπηρέτησης υποχρεώσεων, αλλά για να επιτευχθεί εξυγίανση της επιχείρησης και να καταστεί πιο ευχερής η μεταβίβαση του εμπορικού κέντρου σε δυνητικό νέο επενδυτή.
Ο ευρωπαϊκός «βραχίονας» του APN Group, που διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση 2,45 δισ. δολάρια και 18 διαφορετικά funds παγκοσμίως (στοιχεία 2011), είχε εξαγοράσει προ ετών από την Carrefour, έναντι 135 εκατ. ευρώ, τόσο το City Gate όσο και ένα portfolio 16 υπερμάρκετ της Carrefour-Μαρινόπουλος πανελλαδικά.
Για την κατασκευή του City Gate επενδύθηκαν αρχικά κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ, αλλά η κρίση το έπληξε συθέμελα με αποτέλεσμα σήμερα η πληρότητα των εμπορικών-λιανεμπορικών εγκαταστάσεών του (εκτός του εν λειτουργία υπερμάρκετ Carrefour) να κυμαίνεται μεταξύ 55%-60%, ήτοι πολλά σημεία πώλησης είναι κλειστά.
Απώλεια
Σημαντική απώλεια ήταν η παύση λειτουργίας τον περασμένο Ιανουάριο του συγκροτήματος κινηματογράφων (multiplex) Ster, που λειτουργούσε από το 2005 και διέθετε επτά αίθουσες, αλλά και θερινό σινεμά.
Ο όμιλος APN αναζητά εδώ και καιρό αγοραστή για το City Gate, καθώς σκοπεύει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, ενώ «πωλητήριο» έχει βάλει και στο πακέτο των 16 υπερμάρκετ, που το διαχειρίζεται, μέσω ξεχωριστού fund, του APN Champion Retail Fund.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου