Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού
Ιστορίες καθημερινής τρέλας με ομάδες που αναζητούν εναγωνίως κρυμμένους θησαυρούς περιλαμβάνονται συχνότερα στα αστυνομικά δελτία. Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, από τους συνήθεις λάτρεις του, βρήκε το τελευταίο διάστημα πρόσφορο έδαφος λόγω της οικονομικής κρίσης.
Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα συνελήφθη μέχρι και ένας ιερέας σε χωριό του Κιλκίς, που μαζί με επίτροπο και άλλα τέσσερα άτομα έσκαψαν λαγούμι βάθους δύο μέτρων, αναζητώντας θησαυρό μέσα στο ιερό της εκκλησίας.
Το τελευταίο δίμηνο οι αστυνομικές αρχές σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά και Κιλκίς αποκάλυψαν τρεις εντυπωσιακές περιπτώσεις ανασκαφής για την ανεύρεση χαμένου θησαυρού, ενώ επί μήνες στην περιοχή της Βαρβάρας Χαλκιδικής ιδιώτες κάνουν νόμιμες ανασκαφές, ψάχνοντας θησαυρό που εγκατέλειψαν οι Έλληνες της Επανάστασης του ’21, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι χάρτες που κυκλοφορούν στη «μαύρη αγορά» των σύγχρονων χρυσοθήρων, με αντάλλαγμα αρκετές χιλιάδων ευρώ, αποτελούν το απαραίτητο «αξεσουάρ» της κάθε ομάδας, για την έναρξη της έρευνας που μπορεί να κρατήσει μέχρι και μήνες. Εκτός αυτού ανιχνευτές μετάλλων, μέχρι και αυτοσχέδιοι, αλλά και σκαπτικά εργαλεία συνοδεύουν κάθε τέτοιου είδους «επιχείρηση».
Εντύπωση προκάλεσε το περιστατικό στη Φύσκα Κιλκίς, όπου ο 53χρονος ιερέας της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς μπροστά στην τρύπα που είχε σκάψει μαζί με τον 57χρονο επίτροπο, ο οποίος επίσης συνελήφθη καθώς και άλλα τέσσερα άτομα. Οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν θησαυρό και έσκαψαν μέσα στο ιερό της εκκλησίας που χτίστηκε το 1854.
Ωστόσο μπορεί η παρέα της Φύσκας να εντοπίστηκε γρήγορα λόγω του ήχου που έκανε το κομπρεσέρ και θορύβησε τους κατοίκους, το ίδιο όμως δεν συνέβη με επτά άτομα που συνελήφθησαν έξω από τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης στις αρχές του περσινού Δεκεμβρίου, αναζητώντας θησαυρό που είχαν πληροφορίες και χάρτες ότι έκρυψαν οι ναζιστικές δυνάμεις στην Κατοχή. Επί μέρες έσκαβαν και έφτασαν σε σημείο να δημιουργήσουν μία κάθετη τρύπα μέσα στο βουνό βάθους έντεκα μέτρων και διαμέτρου 1,5 μέτρου. Ένας εκ των συλληφθέντων κατέβαινε με σχοινί στον πυθμένα της τρύπας και έσκαβε σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας τα μπάζα με κουβάδες. «Είχαμε άλλα τρία μέτρα και θα τον βρίσκαμε», είπαν οι συλληφθέντες στους αστυνομικούς που τους εντόπισαν, επιμένοντας ότι στο σημείο υπάρχει θησαυρός. Όπως εξήγησαν, οι πληροφορίες τους προήλθαν από ηλικιωμένο, επειδή ακριβώς δίπλα στο σημείο λειτουργούσε την κατοχή ορυχείο που εκμεταλλεύονταν οι γερμανοί κατακτητές, οι οποίοι φεύγοντας έκρυψαν το χρυσάφι. Ο χώρος μάλιστα στον οποίο έσκαβαν ήταν σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την είσοδο του πεδίου βολής της αστυνομίας!
Τούνελ στα Γρεβενά
Ακόμη μεγαλύτερο… έργο άφησαν πίσω τους πέντε άτομα, που συνελήφθησαν στα Γρεβενά, δίπλα στις όχθες του ποταμού Γρεβενίτη. Χωρίς να γίνουν επί μέρες αντιληπτοί, έσκαψαν ολόκληρο τούνελ, σε μήκος 15 μέτρων, μέσα στο βουνό, αναζητώντας και αυτοί έναν χαμένο θησαυρό, που πίστευαν ότι υπήρχε όπως τους είχε πληροφορήσει ηλικιωμένος.
Μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι η ανασκαφή που ξεκίνησε νόμιμα πριν από περίπου έναν χρόνο στη Βαρβάρα Χαλκιδικής και το τελευταίο διάστημα διακόπηκε, καθώς δεν βρέθηκε τίποτε. Διάφορα πρόσωπα με αιτήματά τους εξέδωσαν διαδοχικά άδειες για ανασκαφή, πιστεύοντας ότι στην περιοχή έχει ταφεί μεγάλος θησαυρός που είχαν οι Έλληνες της Επανάστασης, αλλά εγκατέλειψαν στο σημείο όταν εγκλωβίστηκαν από τουρκικές δυνάμεις. Η ιστορία δεν έχει καταγραφεί σε καμία επίσημη πηγή και μέχρι τώρα η έρευνα δεν απέδωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου