Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αποτελέσματα εκλογών στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας



Εκλέγονται :

Τσουκνιδάς  στο  Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔΚΜ

Αραμπατζής  στο   Εποπτικό Συμβούλιο  της  ΠΕΔΚΜ


Αν και επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης» ο κ. Μπουτάρης ήρθε τρίτος σε σταυρούς. Μεγάλη η πλειοψηφία Κυρίζογλου, που πλέον έχει 14 μέλη στο νέο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ έναντι 11 της αντιπολίτευσης

Πολιτικά μηνύματα περιλάμβανε η κάλπη των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων της Κεντρικής Μακεδονίας για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Πέρα από την αναμενόμενη καθαρή νίκη του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, ενδιαφέρον είχε η τρίτη θέση σε ψήφους για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της μείζονος αντιπολίτευσης, δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάτη.

Από χτες το βράδυ, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των 199 αιρετών, το θέμα συζήτησης είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπουτάρης –αν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση»- ήρθε τρίτος σε σταυρούς, μετά τους ΠΑΣΟΚους δημάρχους Θέρμης, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, και Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη…

«Είναι φανερό ότι οι ΠΑΣΟΚοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚους και γι’ αυτό ήρθε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», σχολίαζε δήμαρχος που ανήκει στη συγκεκριμένη παράταξη.

Κάποιοι φέρονται επίσης να… χρεώνουν στον κ. Μπουτάρη το γεγονός ότι δεν πήγαινε σε όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ και ήταν «αποστασιοποιημένος» από τις διεργασίες της προηγούμενης διοίκησης και γενικότερα τα πεπραγμένα της ΠΕΔΚΜ. Ωστόσο, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμιά συνεννόηση ή καμιά οργανωμένη προσπάθεια να πάρουν κάποιοι περισσότερες ψήφους από τον επικεφαλής και χαρακτήριζαν φυσιολογικό το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι για την παράταξη και για τη διοίκηση της ΠΕΔΚΜ δούλεψαν επί πολύ καιρό οι κ.κ. Δανιηλίδης και Παπαδόπουλος και ο κ. Μπουτάρης μπήκε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να προσελκύσει και ανεξάρτητους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους…

Η τρίτη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι σαφές ότι δημιουργεί εσωτερικό θέμα. Ειδικά μετά την απόφαση της παράταξης της απελθούσας διοίκησης της ΠΕΔΚΜ να μην κατέβει στις εκλογές κομματικά και να ενσωματώσει και τους λεγόμενους «ανεξάρτητους» δημάρχους, βάζοντας ως μπροστάρη τον κ. Μπουτάρη.
Την ώρα που οι πρώτες ερμηνείες του αποτελέσματος από τους δημάρχους της «Νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης» έκαναν λόγο για «κομματική στοίχιση» των «γαλάζιων» αντιπάλων τους, οι ίδιοι φαίνεται να έβαλαν τους σταυρούς στο δικό τους ψηφοδέλτιο με ανάλογα κριτήρια…

Η ήττα και η κατανομή των ψήφων αναμένεται να συζητηθεί στο εσωτερικό της παράταξης από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοδελτίων χτες ο κ. Μπουτάρης συνεχάρη τον κ. Κυρίζογλου για τη νίκη του και έθεσε ως στόχο «να πορευτούμε μαζί για την Αυτοδιοίκηση», ενώ ο κ. Δανιηλίδης, επίσης συνεχάρη τον νικητή, υπερασπίστηκε το έργο της απελθούσας διοίκησης της ΠΕΔΚΜ και υπογράμμισε ότι «εφόσον η νέα διοίκηση πορευτεί με τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας κτλ. θα πορευτούμε από κοινού. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθούμε απέναντι».

Μένει να φανεί εάν ο μεγάλος χτεσινός νικητής, Λάζαρος Κυρίζογλου, θα τηρήσει τελικά την προεκλογική του επισήμανση για τη συγκρότηση διαπαραταξιακών οργάνων…

Το ψηφοδέλτιο «Αυτοδιοικητική Συνεργασία στην Κεντρική Μακεδονία» προτίμησαν 108 από τους 199 εκλέκτορες και καταλαμβάνει 14 έδρες στο νέο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ. Η «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση» πήρε 68 ψήφους και 9 έδρες, η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» 18 ψήφους και 2 έδρες και η μεμονωμένη υποψηφιότητα του Μιχάλη Κωνσταντινίδη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» πήρε πέντε ψήφους και δεν καταλαμβάνει έδρα.

Από τους 11 υποψήφιους δημάρχους της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» δεν εξελέγη μόνο ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Πρώτος σε ψήφους ήρθε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Λάζαρος Κυρίζογλου με 97 ψήφους και ακολούθησαν οι Ευθύμιος Φωτόπουλος (δήμαρχος Δέλτα, 81 ψήφους), Φώτιος Δομουχτσίδης (Σιντικής, 69), Ιωάννης Τσουκνιδάς (Χαλκηδόνας, 68), Γρηγόρης Στάμκος (Πέλλας, 64), Χρήστος Γκουντενούδης (Παιονίας, 54), Δημήτρης Γιάννου (Έδεσσας, 50), Δημήτρης Νότας (Εμμανουήλ Παππά, 49), Εμμανουήλ Καρράς (Νέας Προποντίδας, 44) και Παναγιώτης Γκυρίνης (Αλεξάνδρειας, 32).

Επίσης από το ίδιο ψηφοδέλτιο εκλέγονται τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι: Στάθης Λαφαζανίδης (Κορδελιού Ευόσμου, 63), Μιχάλης Ξανθόπουλος (Παύλου Μελά, 63), Δημήτρης Τσούφης (Νέας Προποντίδας, 63) και Ιωάννης Καμαρινός (Κορδελιού Ευόσμου, 57).

Η ίδια παράταξη εκλέγει και 17 δημοτικούς συμβούλους ως εκπροσώπους για τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η σταυροδοσία στη «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση» είχε ως αποτέλεσμα την εκλογή πέντε δημάρχων και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων. Οι δήμαρχοι που εκλέγονται είναι: Θεόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης, 59), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης Συκεών, 58), Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης, 56), Θεοδόσης Μπακογλίδης (Καλαμαριάς, 53) και Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης (Ηράκλειας, 44).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται είναι οι Χρήστος Παπαστεργίου (Θεσσαλονίκης, 60), Αναστάσιος Καραμπατζός (Νάουσας, 54), Δημήτρης Πασόης (Αλμωπίας, 54) και Νίκος Στεργίου (Σερρών, 53), που ισοψήφισε πάντως με τον Παύλο Τονικίδη από το Κιλκίς.

Από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» εκλέχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος (Θέρμης, 17 ψήφους) και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (Θεσσαλονίκης, 16).

Πηγή : Voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου