Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Η Δέλτα εξαγοράζει τη Μεβγάλ


Ποιο το τίμημα της συμφωνία εξαγοράς για το deal που αναβιώνει στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία - Επιστροφή Μαίρης Χατζάκου στη διοίκηση στη θέση της προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ

Ηχηρή επιβεβαίωση του αποκλειστικού δημοσιεύματος της Voria.gr , αποτελεί η ανακοίνωση της Marfin Investment Group για το προσύμφωνο εξαγοράς του 43% της Μεβγάλ, που ήλεγχε μέχρι χθές η οικογένεια Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, από τη Δέλτα Τροφίμων.

Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 η πλευρά Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου είχε συμφωνήσει, το 2010, την πώληση του 43% για το ποσό των 57 εκατομμυρίων. Προφανώς τα χρέη της Μεβγάλ και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, έσπρωξαν  τη διοίκηση Παπαδάκη στην αγκαλιά της Δέλτα έστω για αυτό το ποσό.

Το άλλο στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι, ότι με τη νέα συμφωνία επιστρέφει πανηγυρικά στα διοικητικά πράγματα της Μεβγάλ η Μαίρη Χατζάκου, που διατηρεί ποσοστό 13% και η οποία επιστρέφει στη θέση της προέδρου της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο κ.Πέτρος Παπαδάκης, Βεβαίως, με γνωστές τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ των παλιών μετόχων, μένει να φανεί, εφόσον ολοκληρωθεί οριστικά η εξαγορά, πώς θα συνεργαστούν στο μάνατζμεντ της επιχείρησης.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η Marfin Investment Group ανακοινώνει ότι η Δέλτα Τροφίμων Α.Ε. που ανήκει στη θυγατρική της Vivartia υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς ποσοστού 43% της Μεβγάλ Α.Ε. από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί μετά από την εξόφληση υποχρεώσεως της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατ. ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες Τράπεζες προς την Μεβγάλ, στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Μέχρι την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών, που μαζί με τις μετοχές που ήδη κατέχει η Δέλτα θα αυξήσουν τη συμμετοχή της στο 57,8% των μετοχών της Μεβγάλ,  καθήκοντα προέδρου της ΜΕΒΓΑΛ θα αναλάβει η κα. Μαίρη Χατζάκου και αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Πέτρος Παπαδάκης».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia κ. Ι. Αρτινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Η Μεβγάλ έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση λόγω των αρνητικών συνθηκών της περιόδου και η συμφωνία που έγινε ανοίγει το δρόμο καταρχήν για την επιβίωση της εταιρείας μέσα από την άριστη συνεργασία μας με την κα. Μαίρη Χατζάκου, τον κ. Πέτρο Παπαδάκη και τις δανείστριες τράπεζες. Ακολούθως υπολογίζουμε ότι η Δέλτα με τη τεχνογνωσία της και τις σημαντικές συνέργειες που θα προκύψουν μεταξύ των δύο εταιρειών θα βοηθήσει την Μεβγάλ να αποκαταστήσει μια ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της, των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, της ελληνικής οικονομίας αλλά και των μετόχων της».

Για την ιστορία αυτού του mega deal, που οι δύο πλευρές επιδιώκουν την υλοποίησή του για χρόνια, σημειώνονται τα εξής:


-Την 1η Σεπτεμβρίου 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ έναντι 57 εκατ. Ευρώ.
-Την 14η Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού χορήγησε την έγκρισή της.
-Την 28η Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή.


Πηγή : voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου