Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

  Σε λίγο θα έχουμε και πάλι Δημοτικές εκλογές…


   




                                                   




  







       Του Μαρκίδη Παναγιώτη    
υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου
      με τη «Λαϊκή Συσπείρωση" 


Σε λίγο θα έχουμε και πάλι Δημοτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε δράση. Αναμενόμενο ο καθένας να προσπαθεί να προσεταιριστεί όσο το δυνατόν περισσότερους στα επιτελεία τους τώρα, ψηφοφόρους αργότερα.

Εκείνο που με ενοχλούσε περισσότερο κάθε φορά στις εκλογές ήταν η απουσία ουσιαστικού διαλόγου και η αντικατάστασή του από κενές στερεότυπες εκφράσεις και κυρίως από την αυτοδιαφήμιση των υποψηφίων ως ανεξάρτητων κομματικά, πως τάχα μόνο το ενδιαφέρον τους για τα τοπικά προβλήματα  κινεί τη συμμετοχή τους στα κοινά κ.τ.λ. Από την άλλη πάλι εξίσου ενοχλητική είναι και η αμνησία των ψηφοφόρων, μιας και η θητεία και τα έργα των εκλεγμένων λες και ξεχνιούνται μετά την παρέλευση μιας τετραετίας.

Γι΄αυτό θα ήθελα να προκαλέσω λίγο, θα δούμε ποιος θα ανταποκριθεί σε έναν καλόπιστο πολιτικό διάλογο.

Πρώτο επιχείρημα:  ότι ο υποψήφιος είναι ακομμάτιστος , δηλαδή δεν ελέγχεται από κόμματα, άρα δεν κάνει ό τι του λέει το κόμμα. Και ενώ όλοι, εκτός του Κ.Κ.Ε. υποστηρίζουν στους ψηφοφόρους  αυτό, όλα τα κόμματα στους μεγάλους Δήμους κατεβαίνουν με δικό τους υποψήφιο στις εκλογές. Ακόμα  και οι συνέταιροι της σημερινής κυβέρνησης, που όσο και να ψάχνει κανείς να βρει ειδοποιό διαφορά, δε βρίσκει, κατεβαίνουν με δικούς τους υποψηφίους, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις και με δύο υποψηφίους αποβλέποντας στον εγκλωβισμό όσο γίνεται περισσότερων ψηφοφόρων. 

Αυτό ακριβώς γίνεται και στο Δήμο μας, δηλαδή γίνεται προσπάθεια η εκλογή του Δημάρχου να είναι εσωτερική υπόθεση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό επικαλύπτεται, εφόσον  διεγείρονται τα πιο ταπεινά ανακλαστικά για μια δημοκρατική κοινωνία, όπως αυτό της εντοπιότητας. Οι Κουφαλιώτες να λέμε ότι ο Δήμαρχος πρέπει να είναι από τα Κουφάλια, οι άλλοι από τον Άγιο να συσπειρώνονται αντίστοιχα γύρω από το δικό τους τοπικό υποψήφιο. Και όμως θα πάνε και οι δύο στην έδρα του άλλου για να έχουν υποψηφίους στο ψηφοδέλτιό τους. Ε, λοιπόν, αυτοί θα είναι οι προδότες.

Ας πάρουμε όλους τους Δημάρχους στα Κουφάλια μετά τη μεταπολίτευση.
Πρώτος ο κ. Παπαμιχαήλ, δύο φορές υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Άφηνε το  Δήμο για να γίνει βουλευτής, και τον ξαναβγάζανε πάλι δήμαρχο.
Μετά ο κ.Βογιατζής. Αυτός από κάποια πλευρά ήταν όντως ανεξάρτητος. Η ματαίωση όμως του αναδασμού ήταν μια οπισθοδρόμηση για τον τόπο.
Ο κ. Χατζηδημητρίου έπειτα με τη βοήθεια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ διετέλεσε για δύο τετραετίες Δήμαρχος. Και όταν πλέον δεν ήταν Δήμαρχος, μια χαρά αξιοποιήθηκε σε διοικητικές θέσεις με μισθούς όχι ευκαταφρόνητους.

 Το ίδιο και ο κ. Τσουκνιδάς. Πρόεδρος της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο κατέβηκε με  ανεξάρτητο συνδυασμό με τίτλο « Κουφάλια 2000». Και να διηγηθώ το εξής ευτράπελο: σε προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού στο τότε καφενείο του Αντωνιάδη, ένας υποψήφιός του κάλεσε με το εξής επιχείρημα τον κόσμο να τον ψηφίσουν: «ήθελα να γίνω γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, με κάνατε. Ήθελα να γίνω πρόεδρος της Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, με κάνατε. Τώρα θέλω να γίνω σύμβουλος, ξέρω ότι θα με κάνετε». Και όντως έγινε.

Την ίδια χρονιά εγώ τελειώνοντας μία τετραετία ως σύμβουλος με καλές κριτικές απ΄όλους σαν υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν εκλέχτηκα ούτε καν σύμβουλος, γιατί έλεγαν ότι κατέβαινα με το Κ.Κ.Ε.
Και για την ιστορία: δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι στα Κουφάλια στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης δεν κατόρθωσαν να βγουν σύμβουλοι.

Ο ένας ήταν ο αείμνηστος ο Νίκος ο Γεμενετζής, όντας ακομμάτιστος και πραγματικά δημοκρατικός το 1982. Ο άλλος ήμουν εγώ. Και ο μεν Νίκος χρόνια πολλά μετά αποκαταστάθηκε. Αυτοί που τον πρόδωσαν τότε, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν ακόμη τη μνήμη του μέχρι και έτος μνήμης Νίκου Γεμενετζή είπαν ότι θα καθιερώσουν στο Δήμο. Έπεα πτερόεντα…

Για μένα ας μην πω τώρα…
Επόμενος Δήμαρχος ο κ. Μπελίδης. Τη δεύτερη φορά που κατέβαινε, ζητούσε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα που διατύπωνε σε ανοικτή επιστολή, ότι κατάφερε και πρασίνισε το Δήμο (με το πράσινο του ΠΑΣΟΚ εννοείται).

Ο κ. Μηντσίδης, ες αεί υποψήφιος Δήμαρχος, πότε ως αντάρτης του ΠΑΣΟΚ, και το 2010 με το χειρότερο ΠΑΣΟΚ χρισμένος υποψήφιός του. Ακόμη και τώρα, που Βενιζέλος και Σαμαράς τα βρήκαν, τα βρήκε και αυτός με τον κ. Τσουκνιδά ξεχνώντας τις βαριές κατηγορίες που του απηύθυνε. Ας ζητούσε τουλάχιστον λίγες μέρες πριν τη συμφωνία τους μια δημόσια Συγγνώμη.

Ο κ. Κυριακίδης σε επιστολή του στο Ελεύθερο βήμα το Δεκέμβριο του 2010 ομολογούσε ότι 12 χρόνια πορευόμενος  με τον κ. Μηντσίδη δεν κατάφεραν να ενώσουν τη Δημοκρατική Παράταξη (εννοούσε το ΠΑΣΟΚ), και αυτό στοίχισε στο να χάνεται πάντα η Δημαρχία. Γι΄αυτό και έθεσε τον εαυτό του από τότε σ΄αυτήν την υπηρεσία. Και επειδή ο δικομματισμός κατέρρευσε, μαζί με τον κ. Μηντζιαρίδη, που μέχρι τότε φερόταν ως ο υποψήφιος δήμαρχος των Ενεργών  Πολιτών, συνόδευσαν τον κ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το περίεργο είναι ότι δεν αντιλήφθηκαν, παρόλο που είναι ενεργοί πολίτες, ότι εκείνη τη μέρα συζητιόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση της Λαϊκής Επιτροπής για στήριξη του Δήμου στον αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.

Τέλος ο κ. Αγγελόπουλος ως ΣΥΡΡΙΖΑ του 4% συνεργάστηκε με τον κ. Αραμπατζή ως υποψήφιος σύμβουλος στο συνδυασμό του το 2010. Τώρα γιατί ο κ. Αραμπατζής δεν είναι πετυχημένος Δήμαρχος, αυτό πρέπει ο κ. Αγγελόπουλος να το αποδείξει στον κόσμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου