Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ουτοπία, κρίση και αλλαγή


Η Ουτοπία (από το ου+τόπος) είναι το να προσβλέπουμε ή να ‘ζούμε’ σε μια φαντασίωση, που είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Κατ’ επέκταση εννοεί ιδανικές καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται από μία αισιόδοξη, ιδεαλιστική, σχεδόν αδύνατη τελειότητα.

Όταν όμως παρατείνουμε το ονείρεμα (ονειροπόλημα) και συγχέουμε την φαντασίωσή μας με την πραγματικότητα, τότε μοιραία κάποια στιγμή έρχεται η Κρίση. Μέσα από τις συνέπειές της, η Κρίση μας δείχνει το μονοπάτι που έχουμε πάρει και μας θυμίζει ότι πρέπει να επιστρατεύσουμε την (λογική) κρίση μας, για να αλλάξουμε ρότα.

Για να συμβεί η Αλλαγή πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάποιες βασικές πεποιθήσεις, αντιλήψεις, συνήθειες και πρακτικές μας πρέπει να αλλάξουν. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί είμαστε ταυτισμένοι μαζί τους – δεν μπορούμε να φαντασθούμε τον εαυτό μας χώρια από αυτές. Γι αυτό και ζητάμε να αλλάξουν τα πράγματα χωρίς να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Πράγμα που προφανώς δεν μπορεί να συμβεί – αποτελεί δηλαδή Ουτοπία!

Ουτοπία λοιπόν δεν είναι το να πιστεύεις ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά ότι μπορούν να αλλάξουν, χωρίς να αλλάξουν οι άνθρωποι.

Σχολιαστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου