Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ: για να αποκλειστούν "γραφικοί" και χωρίς λαϊκό έρεισμα υποψήφιοι !


Μία πρόταση που θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στην εκλογική διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει πέσει στο τραπέζι της Ν.Δ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του OTAnews υπάρχει εισήγηση στα κεντρικά του κόμματος να θεσπιστεί η υποχρεωτική παρουσίαση ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ υπογραφών για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητα ενός υποψηφίου δημάρχου ή ενός υποψηφίου δημοτικού συμβουλίου.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που υπάρχει στα κόμματα είναι πως θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι, άτομα χωρίς λαϊκό έρεισμα που αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι αν προκύψει κάτι τέτοιο θα κατηγορηθούν για ευτελισμό του θεσμού και θα αποτύχει η κυοφορούμενη αλλαγή. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που έχουν "διαρρεύσει" από το επιτελείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ψάχνουν να βρουν "φόρμουλα" για να μπορεί να υπάρχει και ανεξάρτητος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι οι έδρες των Δημοτικών Συμβούλων θα προκύπτουν με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε πλειοψηφικό σύστημα που θα δίνει έδρες μπόνους στην παράταξη που θα επικρατήσει.

Λύση σε αυτόν το γόρδιο δεσμό ήρθε να δώσει πρόταση που έκαναν στελέχη της ΝΔ (τουλάχιστον ένας από αυτούς είναι υπουργοποιημένος) προς τα κεντρικά του κόμματος.

Η πρόταση αναφέρει ότι ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα πρέπει να προσκομίζει ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ υπογραφές σε αριθμό ίσο με το 1/100 του εκλογικού σώματος και ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ υπογραφές σε αριθμό ίσο με το 1/1000 του εκλογικού σώματος.

Για παράδειγμα, σε έναν μέσο Καλλικρατικό Δήμο με εκλογικό σώμα 40.000 κατοίκους ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να έχει 400 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ υπογραφές και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να έχει 40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ υπογραφές. Η έννοια της μοναδικότητας στις υπογραφές αφορά μόνο ίδιες υποψηφιότητες. Δηλαδή αν ένας πολίτης υπογράψει σε δύο ή παραπάνω δημοτικούς συμβούλους θα είναι άκυρη για όλους η υπογραφή του. Το ίδιο ισχύει αν υπογράψει σε δύο ή παραπάνω υποψηφίους Δημάρχους. Αντίθετα ένας δημότης θα μπορεί να υπογράψει σε έναν υποψήφιο Δήμαρχο και σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο (και όπου υπάρχει σε έναν υποψήφιο διαμερισματικό σύμβουλο).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο θεσμός των ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ υπογραφών υπάρχει και σε άλλες ευρωπαικές χώρες με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία. Οι υποστηριχτές του συγκεκριμένου μέτρου θεωρούν ότι έτσι δεν θα θέτουν υποψηφιότητα οι γραφικές περιπτώσεις. Επίσης, θεωρούν ότι θα δυσκολευτούν και οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής να βρουν υπογραφές αφού ο κόσμος δύσκολα θα βάλει την υπογραφή στήριξης τους. Αξίζει, να σημειώσουμε ότι η πρόταση αυτή έγινε πριν προκύψουν τα πρόσφατα γεγονότα με την Χρυσή Αυγή και τη δολοφονία του Παύλου...


πηγή:otanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου