Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε


Ως γνωστόν, η θέρμανση και το κόστος της αυτής, αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνο σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Πονοκέφαλος για πολλά νοικοκυριά στις μέρες μας, έχει γίνει η αγορά πετρελαίου, μιας και αυτό έχει πάει στα ύψη και εν όψει της οικονομικής κρίσης και της περικοπής μισθών, κάνει τις οικογένειες να σκέφτονται τη λύση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Πριν αποφασίσουμε το είδος της θέρμανσης που θα επιλέξουμε, καλό είναι να προβείτε σε μία σωστή μελέτη του χώρου,  για την πιο οικονομική πρόταση. Ο κάθε χώρος έχει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά, όπως το σημείο του στον ορίζοντα, το μέγεθος και αρκετά άλλα. Μία μελέτη που μπορεί να σας πει με σαφήνεια, ποιο είδος θέρμανσης ταιριάζει στο πορτοφόλι σας

Το φυσικό αέριο :

Η θέρμανση με τη βοήθεια φυσικού αερίου είναι από τις πιο διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει εξ αρχής εγκατάσταση φυσικού αερίου στο σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείτε να την τοποθετήσετε μετά.

Υπέρ : -Με το φυσικό αέριο έχει κανείς εκτός από θέρμανση και ζεστό νερό και κλιματισμό και μαγείρεμα, αν το θελήσει.
-Είναι κάθε στιγμή διαθέσιμο χάρη στο εγκατεστημένο δίκτυο χωρίς το άγχος της παραγγελίας, της πολύωρης αναμονής ή του ελέγχου της παραγγελθείσας ποσότητας όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ταυτόχρονα, εξοικονομεί χώρο στον ιδιοκτήτη αφού δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης όπως στο πετρέλαιο θέρμανσης ή φιάλες όπως στο υγραέριο.
-Οι ανάγκες συντήρησης των συσκευών είναι αισθητά μικρότερες, αφού πληρούν αυστηρά κατασκευαστικά πρότυπα και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, χάρη στην καθαρότερη καύση του φυσικού αερίου.
-Παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα επομένως όταν υποκαθιστά άλλα καύσιμα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
-Το φυσικό αέριο αποτελεί αποδεδειγμένα την πιο οικονομική μορφή ενέργειας, αφού στην Αττική είναι 20% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης σε μηνιαία βάση και έως 60% από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κατά : Ο φόβος του ελληνικού πληθυσμού για το φυσικό αέριο, που ίσως οφείλεται στην μη εξοικείωση του με το είδος αυτό θέρμανσης.

Τα ηλεκτρικά σώματα :

Η θέρμανση μέσω ηλεκτρικού ρεύματος, είναι αρκετά διαδεδομένη στα νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια. Προτιμούν να πληρώσουν λιγάκι παραπάνω στο ρεύμα από το να αγοράσουν πετρέλαιο. Ποια είναι όμως όλη η αλήθεια για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος;
Α. Φορητά ηλεκτρικά σώματα :
Υπέρ : Μπορούν αν επιλέγονται μόνο ως συμπληρωματική και όχι ως κύρια μορφή θέρμανσης
Κατά : Είναι αντιοικονομικά γιατί καταναλώνουν κανονικό ρεύμα, άρα πληρώνει ο καταναλωτής την ακριβή τιμή της κιλοβατώρας, και είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.

Β. Χρήση θερμοσυσσωρευτών :
Τα τελευταία χρόνια,  φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που στρέφονται στη χρήση ηλεκτρικών θερμοσυσσωρευτών για τη θέρμανση τους. Προτείνουμε την επίσκεψη σε ειδικό για τη  μελέτη, την εγκατάσταση και την συντήρηση ηλεκτρικών θερμοσυσσωρευτών.
Υπέρ: -Θέρμανση καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον
-Ασφαλής τεχνική που δεν απαιτεί συντήρηση
-Χρησιμοποίηση νυχτερινού ρεύματος με ευνοϊκό κόστος
-Οικονομική αυτόνομη  θέρμανση και ανεξάρτητη από άλλες πηγές ενέργειες
-Διάφοροι τύποι θερμοσυσσωρευτών
-Ο λέβητας που θα εγκατασταθεί μπορεί να συνδεθεί με τα ήδη υπάρχοντα σώματα
Πχ. οικογένεια φίλων, πέρσι,   σε μεζονέτα 200τμ με θερμοσυσσωρευτές  πλήρωσε για 5 μήνες συνεχούς λειτουργίας του συστήματος 1340 ευρώ για ΟΛΟ το ρεύμα των πέντε μηνών. Ένας άλλος σε σπίτι 135τμ πλήρωσε ΜΟΝΟ για πετρέλαιο 2800ευρω.
Κατά : Το κόστος εγκατάστασης του λέβητα μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 2500 ευρώ.

Γ. Ηλεκτρικά τζάκια  : Παρέχουν ζέστη αλλά και μοναδική ατμόσφαιρα με τη βοήθεια μιας πρίζας. Υπάρχουν τα επίτοιχα, τα επιδαπέδια αλλά και τις ηλεκτρικές εστίες που εντοιχίζονται στα ήδη υπάρχοντα αλλά ανενεργά τζάκια.
Υπέρ : -Δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης της καύσης και υγραντήρα για αποφυγή ξήρανσης της ατμόσφαιρας.
- Λειτουργούν με κλειστή και ανοιχτή πόρτα και ζεσταίνουν μεγάλους χώρους με αθόρυβο και υγιεινό τρόπο.
- Δεν χρειάζεται καμινάδα, μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε μέσα στο σπίτι.
- Είναι απόλυτα ασφαλές, ενώ η εγκατάστασή του είναι εξαιρετικά απλή και οικονομική.
- Κατά : Θα χρειασθεί να αφιερώσετε  χρόνο για έρευνα αγοράς, ώστε να ενημερωθείτε για τις τεχνολογικές εξελίξεις, να συμβουλευτείτε ανθρώπους επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στο χώρο. Και αυτό γιατί συνεχώς η αγορά εμπλουτίζεται με νέα μοντέλα, που ενσωματώνουν πολλές τεχνολογικές βελτιώσεις και έχουν αναβαθμισμένα αισθητικά χαρακτηριστικά

Δ. Κλιματιστικά : Οι  αντλίες θερμότητας, τα γνωστά κλιματιστικά, είναι ένας προτιμητέος και από οικονομικής αλλά και από ενεργειακής πλευράς τρόπος θέρμανσης.
Υπέρ : -‘Εχουν καλύτερες και οικονομικότερες αποδόσεις από τους θερμοσυσσωρευτές αλλά και τα φορητά ηλεκτρικά σώματα.
-Μεγάλη διάρκεια ζωής, αν συντηρηθούν σωστά
Κατά : . Το κόστος απόκτησης των κλιματιστικών είναι αρκετό και καταναλώνουν  πολύ ρεύμα, εκτός αν προτιμήσουμε αυτά τύπου inverter και Α ενεργειακής κλάσης.

Το κλασσικό τζάκι: Ο πιο παλιός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού. Ήταν πολύ διαδεδομένη στις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, ενώ τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα νεόκτιστα σπίτια διαθέτουν πλέον τζάκι.
Υπέρ : -Κοστίζει σαφώς πολύ λιγότερο η καύση του ξύλου από αυτή του πετρελαίου
-Ένα μαντεμένιο τζάκι μπορεί να ζεστάνει όλο το σπίτι.
- Γρήγορη απόσβεση εγκατάστασης του
Κατά : Εναλλακτικά και μοντέρνα αρκετή η δαπάνη της αρχικής εγκατάστασης (ξεκινά από τα 800 ευρώ)

Αυτόματες σόμπες με pellets: Αυτόματες μαντεμένιες σόμπες αερόθερμες ή καλοριφέρ με καύσιμο υλικό το οικολογικό προϊόν pellet, που δεν είναι άλλο από συμπιεσμένο πριονίδι.
Υπέρ : Είναι οικολογικές
- Έχουν μεγάλη θερμική απόδοση 82- 87% και μικρή κατανάλωση καυσίμου. Η αυτονομία καύσης ξεκινά από τις 32 ώρες και μπορεί να φθάσει εώς τις 100 ώρες
-  Οι σόμπες ξύλου peller είναι απόλυτα τηλεχειριζόμενες και μπορούν να προγραμματιστούν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση
- Μπορούν να ζεστάνουν μέχρι και 150 τμ (ανάλογα με το μοντέλο της σόμπας).
- Ένας τόνος pellet, κοστίζει 200 ευρώ και μπορεί να διαρκέσει για έναν ολόκληρο χειμώνα, με μέσο όρο κατανάλωσης 10 ώρες τη μέρα.
Κατά : - Είναι αρκετά μεγάλο το κόστος εφαρμογής τους, αφού μία καλής τεχνολογίας σόμπας ή καλοριφέρ pellet, ξεκινά από 1500 ευρώ περίπου με το ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου