Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


ΣΙΝΔΟΣ Βρήκαν λαθραία ανακυκλώσιμα

 
Οι «Ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν σωρεία φορολογικών παραβάσεων, καθώς εκεί κατέληγαν λαθραία ανακυκλώσιμα είδη που συγκεντρώνουν Βούλγαροι και Έλληνες απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη και κυρίως από εγκαταλειμμένα εργοστάσια και κάδους ανακύκλωσης.
Τα μέλη του ΣΔΟΕ ακινητοποίησαν δύο βουλγαρικά μικρά φορτηγά που μετέφεραν χαρτί για ανακύκλωση. Όπως παρατήρησαν, τα υλικά αυτά παραλαμβάνονταν παράνομα, χωρίς κανένα παραστατικό έγγραφο. Στη δικογραφία που σχηματίζεται, επισημαίνεται ότι οι έλληνες ιδιοκτήτες της εταιρείας παραλάμβαναν ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς τιμολόγια, και προκειμένου να δικαιολογήσουν τις τεράστιες «λαθραίες» ποσότητες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια.
Αντίστοιχες κατηγορίες για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα αντιμετωπίζουν και οι δύο βούλγαροι οδηγοί των φορτηγών, οι οποίοι παρέδιδαν τα ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς παραστατικά, ενώ τα μετέφεραν με βουλγαρικά φορτηγά, που είναι παράνομο. Εκτός από τις διοικητικές παραβάσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας έδωσε εντολή να σχηματιστεί και δικογραφία σε βάρος τους. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί, καθώς στη συγκεκριμένη εταιρεία βρέθηκε και αριθμός μετάλλων που φτάνουν με τον ίδιο τρόπο από τους «συλλέκτες του δρόμου» για να πουληθούν στη συνέχεια σε χαλυβουργεία.
Το ζήτημα με την παράνομη διακίνηση ανακυκλώσιμων ειδών απασχολεί έντονα τις εισαγγελικές αρχές, μετά τα σχετικά παράπονα που έχουν γίνει από δήμους για συνεχείς κλοπές. Παρόμοιες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει η διακίνηση μετάλλων στη μαύρη αγορά, σε σημείο που μικρές ομάδες να φτάνουν σε σημείο να αποξηλώνουν μέχρι και παλιές σιδερένιες γέφυρες του ΟΣΕ, προκειμένου να πουλήσουν τα μέταλλα σε μάντρες, για να προωθηθούν σε χαλυβουργεία.

Έρευνα και σε άλλες εταιρείες
Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα για την παράνομη διακίνηση ανακυκλώσιμων αναμένεται να επεκταθεί και σε εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών, οι οποίες προμηθεύονται υλικά μόνο από δίκτυα του δρόμου, δηλαδή από Βούλγαρους και Έλληνες που τα αναζητούν στα σκουπίδια και στους κάδους ανακύκλωσης, για να τα μεταπωλήσουν στη συνέχεια. Έρευνες σε μάντρες που διακινούν μέταλλα έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν ύστερα από συλλήψεις μικροεμπόρων που δραστηριοποιούνται σε κλοπές τέτοιου είδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου