Δευτέρα 23 Απριλίου 2012



Κουφάλια: Αγρόκτημα βγαλμένο από το... μέλλον


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΚΙΤΣΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Νόστιμες και «υγιείς» ντομάτες απαλλαγμένες από φυτοφάρμακα, που μεγαλώνουν χωρίς χώμα με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, κολοκυθάκια θερμοκηπίου που γονιμοποιούνται με φυσικό τρόπο, με τη βοήθεια των μελισσών, και πασχαλίτσες που «αναλαμβάνουν το ρόλο του υπερασπιστή των λαχανικών από τα βλαβερά έντομα» αντικρίζουν, μεταξύ άλλων, καθημερινά δεκάδες μαθητές στο πρότυπο αγρόκτημα Μηντσιούδη στα Κουφάλια.
Σε μια έκταση 15 στρεμμάτων η φύση συνεργάζεται με την τεχνολογία σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια λαχανικών με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Παράλληλα, από το 2005 το αγρόκτημα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες και κυρίως στους μικρούς μαθητές ή φοιτητές οι οποίοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της καλλιέργειας των λαχανικών με βιολογικές μεθόδους και να ψυχαγωγηθούν στον παιδότοπο, στο λαογραφικό μουσείο και στους αθλητικούς χώρους που υπάρχουν στο αγρόκτημα.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «ΑτΚ» ο Μαυρουδής, ένας εκ των τριών αδελφών Μηντσιούδη, ιδιοκτητών του αγροκτήματος, η ιδέα να καλλιεργήσουν κηπευτικά σε πετροβάμβακα μακριά από το χώμα προέκυψε από την ανάγκη να περιορίσουν τις πιθανότητες προσβολής των φυτών τους από τα βλαβερά έντομα και τις ασθένειες. «Δυστυχώς στη χώρα μας από την εντατική καλλιέργεια το χώμα έχει κορεστεί. Αυτό το αντιληφθήκαμε έγκαιρα και, με τη βοήθεια των επιστημόνων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, καταλήξαμε στο ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε ποιο δρόμο θα ακολουθούσαμε για την καλλιέργεια των λαχανικών μας: ο ένας θα ήταν να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στο χώμα, όπου όμως θα έπρεπε να κάνουμε υπερβολική χρήση φαρμάκων για την απολύμανσή του, καθώς οι φυτικές αρρώστιες είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο άλλος ήταν να πάμε σε μια νέα μορφή καλλιέργειας, την οποία και εμείς θα έπρεπε να μάθουμε, καθώς στη χώρα μας δεν υπήρχε ανάλογη εμπειρία». Τελικά η οικογένεια Μηντσιούδη επέλεξε το δεύτερο τρόπο καλλιέργειας αναζητώντας τεχνογνωσία από την Ολλανδία.


Λιγότερες ασθένειες

«Το 2002 - 2003 ήμασταν το πρώτο αγρόκτημα το οποίο πήρε πιστοποίηση από τον Agrocert για την καλλιέργεια σε αδρανή υλικά (δηλαδή σε πετροβάμβακα) για τέσσερα προϊόντα (αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα), τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν υπήρχε πιστοποίηση για την πιπεριά και τη μελιτζάνα ούτε καν για καλλιέργεια στο χώμα», ανέφερε ο κ. Μηντσιούδης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, το γεγονός ότι τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με το χώμα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 70% οι πιθανότητες προσβολής τους από βλαβερά έντομα ή ασθένειες.
Με πετροβάμβακα
Ο πετροβάμβακας, ο οποίος χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα όπου μέσα θα μεγαλώσουν τα φυτά, δημιουργείται από ηφαιστειακό υλικό που αποστειρώνεται στους 1.800 βαθμούς Κελσίου και στην τελική του μορφή μοιάζει με σφουγγάρι. Οταν το φυτό τοποθετηθεί στον πετροβάμβακα, ένα εξελιγμένο σύστημα που είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή αναλαμβάνει να τροφοδοτεί το φυτό με θρεπτικά συστατικά και νερό ανάλογα με τις ανάγκες του, ενώ τα θερμοκήπια εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας της ατμόσφαιρας με ανάλογο σύστημα ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. «Οι συνθήκες στο θερμοκήπιο είναι απολύτως ελεγχόμενες. Υπάρχουν αυτοματισμοί που μετρούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τη θερμοκρασία, την υγρασία κ.λπ. και υπάρχει αυτόματη παρέμβαση όταν χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηντσιούδης.


Η γονιμοποίηση

Για την αντιμετώπιση της προσβολής των φυτών από έντομα χρησιμοποιούνται άλλα έντομα που τρέφονται με τα βλαβερά και έτσι αποφεύγεται η χρήση των εντομοκτόνων, ενώ η γονιμοποίηση γίνεται με μέλισσες χωρίς τη χρήση ορμόνης. «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα αγρόκτημα που να σέβεται το περιβάλλον αλλά και αυτούς που θα καταναλώσουν προϊόντα του», υπογράμμισε ο κ. Μηντσιούδης, επισημαίνοντας ότι τα λαχανικά του υπερτερούν έναντι των άλλων σε γεύση και αντοχή, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι είναι απαλλαγμένα από τις βλαβερές ουσίες των φυτοφαρμάκων.
Συρροή μαθητών
Το 2005 το αγρόκτημα έγινε επισκέψιμο και, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, μέχρι σήμερα έχουν περάσει από αυτό 10.000 - 12.000 μαθητές. Το αντίτιμο που πληρώνει ο κάθε μαθητής είναι 3 ευρώ. Για τους επισκέπτες υπάρχει μια αίθουσα προβολής όπου μπορούν να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της καλλιέργειας και στη συνέχεια γίνεται ξενάγηση στα θερμοκήπια και τους χώρους του λαογραφικού μουσείου που έχει στηθεί με έμφαση στα αγροτόσπιτα και τα αγροτικά μηχανήματα του προηγούμενου αιώνα. «Θεωρήσαμε τους μαθητές ως έναν καλό κοινωνό αυτού που δημιουργήσαμε, καθώς αυτοί θα πουν στους γονείς τους τι είδαν και τι προϊόντα βρήκαν να καλλιεργούνται εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηντσιούδης.

Πηγή : Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου