Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τώρα σας πιστέψαμε…...

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της εφημερίδας  ‘ Μακεδονία της Κυριακής’  , το οποίο  αναφέρεται στην κατασκευή ΧΥΤΑ βιομηχανικών απόβλητων στον  Δήμο μας, και μέσα από το οποίο άρθρο προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τα απόβλητα που θα θάψουν στο τόπο που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας,  είναι όχι μόνο αβλαβή αλλά και ωφέλιμα όπως χαρακτηριστικά  λένε , τώρα τι να τους πει κανείς.
Όχι στα βιομηχανικά απόβλητα, δεν θα γίνει η περιοχή μας η χαβούζα της Θεσσαλονίκης περιμένουμε την αντίδραση του Δήμαρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων του Δήμου μας, τους θέλουμε μπροστά στον αγώνα, με πράξεις  και όχι με λόγια.
Το άρθρο (Εφημερίδα Μακεδονία 8-4-2012)

TOSHO «Θα σεβαστούμε το περιβάλλον»
Αυστηρές προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας που απορρέουν από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δηλώνει ότι θα τηρήσει η εταιρεία «TOSHO Hellas ABE» για την υλοποίηση του έργου απόθεσης χώματος που υπολείπεται από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή αλκαλικών μπαταριών.
Της Φανής Σοβιτσλή
Διαβεβαιώνει ότι το έργο, που χωροθετείται σε περιοχή του Αγίου Αθανασίου στο δήμο Χαλκηδόνας, δεν έχει καμία σχέση με τους ΧΥΤΑ και ότι το υποπροϊόν (χώμα) είναι απολύτως ακίνδυνο για το περιβάλλον.
Η περιβαλλοντική μελέτη, όπως ήδη έγραψε η «Μ», έχει εγκριθεί από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ωστόσο μερίδα κατοίκων του Αγίου Αθανασίου αντιδρά στην υλοποίηση του έργου, εκφράζοντας φόβους ότι η απόθεση του υποπροϊόντος σε έκταση που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή θα έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα. Αρκετοί κάτοικοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα αποθέτει εκεί διάφορα τοξικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες. Η «TOSHO Hellas» απαντά ότι δεν παράγει μπαταρίες αλλά ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τους. Καθιστά μάλιστα σαφές ότι η περιεκτικότητα του χώματος σε βαρέα μέταλλα, τα οποία φοβούνται περισσότερο οι πολίτες που αντιδρούν, είναι σε τέτοια χαμηλά επίπεδα, που δεν το καθιστούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες επικίνδυνο. «Αντιλαμβανόμαστε τους φόβους των κατοίκων και των τοπικών φορέων, ωστόσο αυτό που λέμε είναι ότι το χώμα που σκοπεύουμε να αποθέσουμε είναι το υποπροϊόν που υπολείπεται της παραγωγικής διαδικασίας και είναι απολύτως ακίνδυνο για το περιβάλλον σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε στη «ΜτΚ» η υπεύθυνη ποιότητας και περιβάλλοντος της εταιρείας Έφη Παυλίδου. Διευκρινίζει επίσης ότι παίρνει την πρώτη ύλη από τη φύση και με χημικές διαδικασίες αφαιρεί το υλικό που την ενδιαφέρει. «Το υπόλειμμα της διαδικασίας αυτής είναι ένα χώμα ακίνδυνο και μελετάται μάλιστα ως ωφέλιμο για το περιβάλλον, καθώς έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι περιέχει πλούσια θρεπτικά στοιχεία», σημείωσε η κ. Παυλίδου.
«Θέλουμε τους κατοίκους σύμμαχους»
Εκτός από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε την υπό τον τίτλο «Αποκατάσταση τοπίου με τη μέθοδο υγειονομικής διάθεσης» μελέτη περιβαλλοντικών όρων του έργου, κρίνοντας ότι πρόκειται για μη επικίνδυνο φορτίο, θετική γνωμοδότηση έδωσαν στην εταιρεία και άλλοι φορείς, όπως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και οι διευθύνσεις Υδάτων και Αρχαιοτήτων. Εξάλλου σύμφωνα με την εισήγηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής «όλα τα βιομηχανικά απόβλητα υποβάλλονται σε εργαστηριακούς ελέγχους και σε τεστ εκπλυσιμότητας από εξειδικευμένα εργαστήρια». Ως εκ τούτου αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος να εμποδίσει την υλοποίηση ενός περιβαλλοντικού έργου. Σύμφωνα με την κ. Παυλίδου το έργο, αν όλα πάνε καλά και δοθεί η αδειοδότηση από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), θα αρχίσει να υλοποιείται το προσεχές καλοκαίρι. «Στόχος μας είναι να έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, μέρος της οποίας συμφωνεί με την επένδυση, που θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε επαγγελματίες της περιοχής. Θέλουμε συμμάχους τους κατοίκους και όχι αντιπάλους», υπογράμμισε. Μάλιστα ανέφερε ότι η εταιρεία εδώ και έναν χρόνο ενημερώνει κατοίκους και φορείς για την επένδυση και θα συνεχίσει το διάλογο, μέχρι να πειστούν για τη χρησιμότητα του έργου και κυρίως για τη μη επικινδυνότητά του για το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο απόθεσης του υπολείμματος, η κ. Παυλίδου διαβεβαιώνει: «Ο χώρος μας δεν θα γίνει χωματερή, αφού ο τρόπος που έχει προτείνει η εταιρεία είναι ο καλύτερος για την προστασία του εδάφους από κάθε υλικό. Η νομοθεσία δεν επιτρέπει πια σήμερα, όπως γινόταν στο παρελθόν, τη χύμα απόθεση υλικών». Γι’ αυτό, όπως είπε, η εταιρεία, όπου θα διανοίγονται «τρύπες» στο φυσικό περιβάλλον, θα κάνει αναπλάσεις, που θα περιλαμβάνουν φυτεύσεις δέντρων, προκειμένου ο χώρος να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση.
Ωστόσο η Κίνηση Ενεργών Πολιτών της Χαλκηδόνας σκοπεύει να απευθυνθεί στα τοπικά συμβούλια, ενώ ο εκπρόσωπός της Λουκάς Ευσταθιάδης σημειώνει πως «σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εναντίον της λειτουργίας των βιομηχανιών, στις οποίες μάλιστα εργάζονται και πολλοί συμπολίτες μας. Όμως απαιτούμε η λειτουργία τους και οι επιλογές τους να μη βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας», τονίζει σε ανακοίνωσή ο κ. Ευσταθιάδης.
«Δεν πρόκειται για ΧΥΤΑ»
Κάτοικοι της περιοχής πάντως, οι οποίοι την Παρασκευή απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος των φαναριών στη Γέφυρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης να ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου, επιμένουν πως πρόκειται για έναν ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων. «Αυτό δεν είναι αληθές», απαντά η εκπρόσωπος της «TOSHO Hellas», επισημαίνοντας ότι το μόνο κοινό στοιχείο με το έργο που προωθεί η εταιρεία είναι η κατασκευή. «Ο ΧΥΤΑ είναι ζωντανός οργανισμός και είναι ενεργός καθημερινά. Στην προκειμένη περίπτωση το χώμα, που έχει υποστεί εργαστηριακούς ελέγχους από εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποθηκεύεται στο εργοστάσιο και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 160.000-170.000 τόνοι. Το έργο εξάλλου προβλέπει την απόθεση 600.000 τόνων μέσα σε δεκαπέντε χρόνια», σημείωσε η κ. Παυλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου