Δευτέρα 9 Απριλίου 2012


Το "κοινωνικό πρόσωπο" του Δήμου.


Του Φώτη Κυριακίδη
      Οδοντίατρος

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το δήμου Χαλκηδόνος με θέμα την αποκομιδή των σκουπιδιών. Άκουσα με προσοχή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εισηγείται το θέμα και τις τοποθετήσεις των αρχηγών αλλά και των μελών του Δ.Σ. 


Όλων των ομιλητών η προσοχή εστιάστηκε στο ποιος διαχειρίζεται τα σκουπίδια και όχι πόσα σκουπίδια παράγουμε, τι μπορούμε με αυτά να κερδίσουμε και ποιες μορφές ενέργειας δυνάμεθα να παράγουμε. Όλοι πλην ενός προσπάθησαν να υποστηρίξουν την άποψη ότι ο δημόσιος τομέας είναι ο εγγυητής της καλής λειτουργίας του μηχανισμού καθαριότητας, ενώ αντιθέτως ο ιδιώτης επιχειρηματίας που ασχολείται με αυτό μόνο δεινά επιφέρει. 


Δηλαδή ένας πλήρης αφορισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας λες και όλοι τους ζουν σε άλλη χώρα και παραβλέπουν ότι αυτό που συνέβη στην οικονομία μας δεν έγινε από τον κακό ιδιωτικό τομέα αλλά από το σπάταλο και αποστεωμένο κράτος, στηριζόμενο πάνω σε ένα πελατειακό σύστημα που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.


Και ονειρεύονται όλοι τους αυτό το σύστημα να αναπαράγουν. Και μάλιστα ότι ο δήμος με το να αναλάβει τα σκουπίδια μόνος του θα αναδείξει το «κοινωνικό του πρόσωπο».

   Δυστυχώς δεν μάθαμε τίποτε από αυτά που μας έχουν συμβεί. Δεν μάθαμε τίποτε από την λειτουργία του αναποτελεσματικού κράτους, δεν μάθαμε τίποτα από την ανοησία του να δανειζόμαστε συνέχεια και να διορίζουμε κόσμο χωρίς κανόνες και χωρίς σχέδιο.

Αλήθεια οι εργαζόμενοι σε ιδιώτες δεν έχουν ψυχή;

Μόνο με προσλήψεις δείχνει ο Δήμος το κοινωνικό του πρόσωπο;

Ακόμα και αν χρειάζεται για τις αμοιβές των εργαζομένων να δανείζεται χρήματα;

Ακόμη και αν χρεώνουμε όλο και περισσότερο τον δήμο μας; Και αυτό εσείς το λέτε «κοινωνικό πρόσωπο»;

     Μήπως λέγεται αλλιώς; Νεποτισμός; Μήπως δημιουργία στρατού για την επανεκλογή σας; Δεν άκουσα για παράδειγμα να μας λέτε ποιος είναι ο τρόπος που προτείνετε για την μείωση των μεταφερόμενων στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης απορριμμάτων.

   Ο συμπαθής κατά τα άλλα αρμόδιος αντιδήμαρχος έκανε πολύ περισσότερη δουλειά από ότι τα βοηθητικά μέσα που του δώσατε του επέτρεπαν. Αν θέλετε κύριοι να είστε αποτελεσματικοί και όχι επικοινωνιακοί, μετρήστε τι πετάμε στα σκουπίδια μας. Και βάλτε στόχους μείωσης του μεταφερόμενου υπολοίπου στην «Μαυροράχη».

   Έτσι θα έχει νόημα ο σχεδιασμός. Ιδιώτης η δημόσιο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το τι και πόσο πετάμε. Αυτό περίμενα να ακούσω. Αυτό πρέπει να πληρώνουμε, και όχι το χρήσιμο και  το ανακυκλώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου