Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το ‘’πάρτι’’ των Μ.Κ.Ο. ξεκινά και στο Δήμο Χαλκηδόνας


Γράφει ο Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,
π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου,
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας


Αποτέλεσμα εικόνας για μκο παρτυ             Αποτέλεσμα εικόνας για μκο παρτυ
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Χαλκηδόνας, συζητήθηκε το θέμα: ‘’Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικών χώρων για την υλοποίηση του εγκριθέντος Προγράμματος «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Χαλκηδόνας»’’, όπου το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία, κατόπιν σχετικής εισήγησης του κ. Δημάρχου, να παραχωρηθούν χώροι σε διάφορα δημοτικά κτίρια, για να στεγαστούν κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (τονίζω του Δήμου), ώστε ο Δήμος (τονίζω ο Δήμος), να υλοποιήσει τις παραπάνω δράσεις.
Αυτό καθ’ αυτό το γεγονός, φαίνεται από πρώτης άποψης θετικό, εφόσον μέσα απ’ αυτές τις δράσεις πρόκειται να ωφεληθούν πολύ αδύναμες κοινωνικές ομάδες (τουλάχιστον έτσι προβλέπεται).
Διαβάζοντας όμως κανείς στη Διαύγεια (ΑΔΑ: 72Ρ4ΩΗ2-8ΓΩ), τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. με αριθμό 26/2017, παρατηρεί ότι τελικά η απόφαση αναφέρει ότι ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από το σώμα να αποφασίσει την δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση χώρων των δομών του Δήμου Χαλκηδόνος στον Φορέα Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Φ.Π.Σ.Υ.Υ.), Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (Ε.Π.Ε.Κ.Α), ώστε να υλοποιήσει ο εν λόγω φορέας και όχι ο Δήμος το παραπάνω πρόγραμμα.
Δεν θα μου φαινόταν καθόλου περίεργο το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά για τον παραπάνω φορέα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν δε διαπίστωνα ότι ο σχετικός Φορέας Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Φ.Π.Σ.Υ.Υ.), Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (Ε.Π.Ε.Κ.Α), αποτελεί γνωστή και μη εξαιρετέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.), για την οποία υπάρχει πληθώρα καταγραφών, με ερωτήσεις στη Βουλή, με αναφορές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, με καταγγελίες του ΑΣΕΠ για τον τρόπο προσλήψεων, με καταγγελίες άλλων Δήμων, με δημοσιεύματα εφημερίδων κλπ., που αφορούν όλα τη μη σωστή διαχείριση ανάλογων προγραμμάτων, από την παραπάνω ΜΚΟ.  
Προκύπτουν λοιπόν τα ερωτήματα: Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά για την παραπάνω ΜΚΟ; Γνώριζαν το παραπάνω γεγονός οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι; Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ; Με ποιες εγγυήσεις θα λειτουργήσει το πρόγραμμα;


Βέβαια επειδή τελικά θα βάλουν κάποιοι μπροστά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα ισχυριστούν ότι όλα γίνονται για την ανακούφισή τους, θα πω ότι όντως πρέπει να υπάρξει φροντίδα γι’ αυτούς και ιδιαίτερα από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης όμως υπεύθυνης και σοβαρής, που θα διεκδικεί ρόλο και πόρους για την ίδια, που θα παλεύει γι’ αυτά μέσα στα συλλογικά της όργανα (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΚΜ, κλπ.) ακόμα κι αν το Υπουργείο έχει άλλες κατευθύνσεις και που δεν θα κρύβεται πίσω από περίεργα εταιρικά σχήματα και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ΜΚΟ, ρίχνοντας νερό στο μύλο της φάμπρικας που έχει στηθεί τελευταία.     

Υ.Γ. Σας επισυνάπτω σχετικές χαρακτηριστικές αναφορές για το παραπάνω θέμα.

(Ερώτηση στη Βουλή)



(Ερώτηση στη Βουλή)




(Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής)




(Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής)



(Καισαριανή)



(Πρώτο Θέμα)



(ΑΣΕΠ – ΧΙΟΣ)




         Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
 


Αναγνωστόπουλος Σταύρος
Πολιτικός Μηχανικός
π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου,
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης
Δήμου Χαλκηδόνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου