Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Παιχνίδια εξουσίας
(τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα…)


Τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται ένα σκληρό παιχνίδι εξουσίας στους κόλπους της νέας δημοτικής αρχής. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος  βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ομάδα δημοτικών συμβούλων, που τον πιέζει να κάνει συγκεκριμένες επιλογές προσώπων (για τις θέσεις ευθύνης και συνεργατών) και τον αμφισβητεί ευθέως όταν δεν τις ακολουθεί.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ομάδα αυτή πρωτοστατούν κάποιοι άνθρωποι (εντός κι εντός δημοτικού συμβουλίου) που ως τα χτες θεωρούνταν εντελώς “δικοί του”.  Είναι οι ίδιοι που τον είχαν σπρώξει να δημιουργήσει μαζί με τον συνεταίρο του  την παράταξη για να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Είναι επίσης οι ίδιοι άνθρωποι που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκλογή του, κουβαλώντας πολλές ψήφους στο ‘κατάστημα’.

Οι πρώτες πληροφορίες που είχαν φτάσει στ’ αυτιά μου - στα μέσα Ιουλίου, από κύκλους της παράταξης Ενωμένοι Δημιουργούμε ! - αναφερόντουσαν ασαφώς σε κάποια σενάρια μελλοντικής κατάρρευσης της νέας διοίκησης και αντικατάστασης του Γιάννη Τσουκνιδά από άλλο πρόσωπο. Κι ίσως γι αυτό δεν τους είχα δώσει την δέουσα σημασία, θεωρώντας τα προσπάθεια διατήρησης της συνοχής της μειοψηφίας. Τελικά όμως, φαίνεται ότι ήταν βάσιμα κι ίσως μάλιστα και σχετικά με την απόφαση και τις παρούσες κινήσεις του Αριστείδη Αραμπατζή για την αναδιοργάνωση της παράταξής του.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον εσωτερικό πυρήνα αυτής της ομάδας υπάρχουν 3 – 4 σύμβουλοι, στη πλειονότητά τους έμπειρα στελέχη της παλιάς διοίκησης του Δήμου, που συνεπικουρούνται από κάποια άλλα ‘εκ μεταγραφής’.

Στις ‘επιρροές’ συγκαταλέγονται τουλάχιστον 4-6 δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, που ο καθένας τους έχει τον δικό του λόγο να είναι ενοχλημένος-η από τις έως τώρα επιλογές του Γιάννη Τσουκνιδά.  Άλλος λόγω επιθυμίας ‘υπουργοποίησης’ εδώ και τώρα, άλλος λόγω επιθυμίας ‘εκπροσώπησης’ της τοπικής του κοινότητας, άλλος λόγω προσωπικών του αντιπαθειών ή συμπαθειών  (με άτομα που τώρα αναδεικνύονται στο υπηρεσιακό προσκήνιο ή απομακρύνονται απ’ αυτό) κ.ο.κ.

Η πραγματικότητα αυτή άρχισε να γίνεται ορατή στους παραέξω τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Αν όλα όσα ακούγονται τελευταία για αποψίλωση των πρώην Δήμων Αγίου Αθανασίου και Χαλκηδόνας από τις υπηρεσίες του νέου Δήμου που λειτουργούν  στα πρώην Δημαρχία,  και την συγκέντρωση όλων αυτών στα Κουφάλια, - υπηρεσιών και προσωπικού -, τότε μην εκπλαγείτε αν σύντομα  έχουμε εξελίξεις και από άλλους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που εκλέγονται   στα χωριά των δύο πρώην Δήμων. Αφού μια τέτοια απόφαση από την πλευρά της νέας διοίκησης, ( όλα στα Κουφάλια), θα είναι δυναμίτης στα θεμέλια της  συνοχής της γιατί αν την αποδεχτούν οι σύμβουλοι των δυο πρώην Δήμων δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στα χωριά τους.

Καθώς αυτά τα παρατράγουδα συμβαίνουν ‘από τ’ αποδυτήρια’, πριν δηλαδή ξεκινήσει ο ‘αγώνας’ για τη νέα διοίκηση, εύλογα θ’ αναρωτηθεί κανείς ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της.

Αλλά πριν βιαστούμε ν’ απαντήσουμε, ας αναλογιστούμε πρώτα ότι οι άνθρωποι αυτοί – όπως και οι αντίστοιχοι των άλλων παρατάξεων, που επίσης βρίσκονται σε φάση ενδοσκόπησης και αμφισβήτησης - έχουν εκλεγεί με τις δικές μας ψήφους. Κι αν βάζουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και συμφέροντα πάνω απ’ τα συνολικά, είναι γιατί δυστυχώς έτσι είμαστε κι εμείς οι ‘εντολείς’ τους. Αλλιώς δεν θα ψηφίζαμε αυτούς, αλλά κάποιους άλλους…

Όσο για το μέλλον της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, μπορώ εύκολα να επαναλάβω την γνώμη μου, που είναι η εξής:

Όσο ο δήμαρχος κι η δημοτική του ομάδα επιμένουν να λειτουργούν δημαρχο-κεντρικά, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, με βλαπτικές συνέπειες για τον δήμο.

Σχολιαστής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου