Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι θα στείλουν πολιτικό μήνυμα στις δημοτικές εκλογές


Πολιτικό μήνυμα προτίθενται να στείλουν οι πολίτες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας “Interview” που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 401 ατόμων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά προσδίδουν στην ψήφο τους για τις δημοτικές εκλογές οι πολίτες. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε στο τέλος Οκτωβρίου η εταιρεία δημοσκοπήσεων “Interview”, τα ευρήματα της οποίας περιλαμβάνονται στο πολιτικό ημερολόγιο “Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014” του δημοσιογράφου της “Μ” Βαγγέλη Πλάκα. Σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση των απόψεων των πολιτών για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 401 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που περιλαμβάνονται στο πολιτικό ημερολόγιο “Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014” του δημοσιογράφου της “Μ” Βαγγέλη Πλάκα:
-Στο ερώτημα “Κατά την άποψή σας οι δημοτικές εκλογές στέλνουν μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση;” “ναι” απαντά το 72,6% έναντι 25,7% που απαντά “όχι”. 

- Επίσης στο ερώτημα: “Κατά την άποψή σας η αναμέτρηση στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνει με πολιτικά/κομματικά ή με αυτοδιοικητικά κριτήρια;” το 60,7% απαντά με πολιτικά κριτήρια και μόλις το 29% θα προσέλθει στην κάλπη έχοντας κατά νου ότι θα εκλέξει δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους.

- Στο ερώτημα “Θα επηρεάσει την επιλογή σας η κομματική προέλευση του υποψηφίου;” το 48,9% απαντά “ναι” και το 49,6% “όχι”. Διιστάμενες είναι οι απόψεις όσον αφορά το κομματικό χρίσμα.
 Ενδεικτικά στο ερώτημα “Θα επηρεάσει η κομματική στήριξη την επιλογή σας στις δημοτικές εκλογές;” “ναι” απαντά το 42,7% έναντι 52,2% που απαντά “όχι”. Παράλληλα το 39,6% δηλώνει ότι θα επέλεγε υποψήφιο από την κεντροδεξιά έναντι του 29,6% που θα επέλεγε υποψήφιο της κεντροαριστεράς.

Σημαντικό το πρόσωπο του υποψηφίου 

Πάντως εκτός από το πολιτικό μήνυμα οι πολίτες αν και δεν έχουν ιδιαίτερα θετική άποψη για τους αιρετούς, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν (και) πρόσωπα:
- Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζετε στις δημοτικές εκλογές;” το 43,6% απαντά “το πρόσωπο”, 27,4% “το πρόγραμμα” και 23,9% “το κόμμα” στο οποίο πρόσκειται ο υποψήφιος και ο συνδυασμός.

Πάντως οι πολίτες δεν έχουν την καλύτερη γνώμη για τους αιρετούς:
- Απόδειξη οι απαντήσεις που δίνουν στο ερώτημα “Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης;”. Το 65% απαντά “η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια”, ένα άλλο 16,2% αξιολογεί ως σοβαρό πρόβλημα “την έλλειψη πόρων και μέσων”, το 12% “την έλλειψη αποτελεσματικότητας από τις δημοτικές διοικήσεις” και το 5,1% “την απουσία αρμοδιοτήτων και αυτονομίας”.

- Όσον αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο δήμο τους, το 45,3% αξιολογεί ως σοβαρότερο την καθαριότητα και ακολουθούν η απουσία κοινωνικών δομών (32,5%), η έλλειψη χώρων στάθμευσης (30,8%), το κυκλοφοριακό (22,2%) και τα προβλήματα σχολικής στέγης (17,1%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου