Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Έχουμε σχέδιο σαν δήμος;





 Του Φώτη Κυριακίδη

 Θέλω να μιλήσω για την κατάσταση  στο κομμάτι του Αξιού ποταμού από τις δύο γέφυρες στο Πρόχωμα έως και το φράγμα. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό σημείο του δήμου μας. Εκεί συναντιόνται και οι τρεις καποδιστριακοί δήμοι που συναπάρτισαν τον νέο μας καλλικρατικό δήμο. Εξαιρετικού κάλους οικοσύστημα, ζηλευτό για την βιοποικιλότητά του. Αυτό το εξαιρετικό σύστημα καταφέρνει να διατηρείται μόνο εξαιτίας της μεγάλης του αναπαραγωγικής δυνατότητας. Όμως είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένο στην τύχη του.
   Άριστο σύστημα από καλάμια στα αβαθή του νησιού που είναι από τα καλύτερα για την αναπαραγωγή του γριβαδιού. Σε αυτήν την περιοχή ασυνείδητοι ψαράδες ψαρεύουν με δικτυωτά μέσα, ακόμα και την περίοδο που απαγορεύεται το ψάρεμα. Σε ξαφνικό έλεγχο της διεύθυνσης αλιείας γλυκών υδάτων της περιφέρειας βρέθηκαν και καταστράφηκαν εκατοντάδες μέτρα παράνομων δικτύων. Καθημερινά παράνομα στημένα δίκτυα και νταούλια εξοντώνουν τα ψάρια.
   Ορνιθοπανίδα με σπάνια πτηνά Κυνηγοί με βάρκες εισβάλλουν στα σημεία που τα πτηνά ξεκουράζονται και τα εξολοθρεύουν. Δέκα υπέροχους αργυροπελεκάνους εντοπίσαμε στην αρχή του χειμώνα. Δύο τρείς έχουν απομείνει από τα σκάγια των ασυνείδητων κυνηγών.
Υπέροχα άλογα που στις δέκα το πρωί τα βλέπεις από το παρατηρητήριο της Γέφυρας να παίζουν και να χοροπηδάνε μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά τα άλογα μέσα στο νησί έχουν αποδεκατιστεί από τη  έλλειψη βοσκής και τους λύκους. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε τους λύκους να κυνηγάνε  τα λίγα  άλογα που έμειναν. Και είναι πάμπολλα αυτά που μπορεί κάποιος να περιγράψει.

Θα πάρει θέση ο δήμος για όλα αυτά;

Έχει σχέδιο;

   Αυτήν την ομορφιά την είδαν οι άνθρωποι του φορέα διαχείρισης του δέλτα και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την περιοχή. Καταγράψαμε μια καταπληκτική διαδρομή που θα μπορούσε να χαρτογραφηθεί και να ενταχθεί στο σύστημα διαδρομών του δέλτα, προσφέροντας κάτι μοναδικό για την  περιοχή, την διάβαση επάνω από το φράγμα του Αξιού. Μοναδικό θέαμα και πόλος έλξης για πολλούς περιπατητές. Σε ειδική σύσκεψη του φορέα με τον Δήμαρχο στην οποία συμμετείχε και ο υπογράφων, συμφωνήθηκε κοινή δράση φορέα και δήμου για την ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο επόμενο έτος. Ζητήθηκε από τον δήμο να προχωρήσει στη  επικαιροποίηση της μελέτης την οποία ήδη είχε από το 2000.

Τι έγινε με την μελέτη αυτή;

Το κείμενο αυτό θα ζητήσω να το διαβάσω στο δεκάλεπτο του δημότη για να το θέσω μπροστά στο δημοτικό συμβούλιο. Καθώς επίσης και το ερώτημα για το τι απέγινε το  αναψυκτήριο στην θέση του “για μούντο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου