Τρίτη 24 Ιουλίου 2012


Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης
Προγραμματικό πλαίσιο με βαρύνουσα σημασία για την χωροταξική οργάνωση, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις αναπτυξιακής πολιτικής την προσεχή 15ετία, αποκτά το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να κυρωθεί με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο τρέχον έτος.

Ήδη τον περασμένο μήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (Ο.Ρ.ΘΕ.) – νομικό προσώπου δημοσίου δικαίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του Ρυθμιστικού Σχεδίου – μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων, που διήρκεσε επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, υπέβαλλε το κείμενο του σχεδίου νόμου στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ο.Ρ.ΘΕ.

Το σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, αναμενόταν να τεθεί στη χθεσινή συζήτηση που θα είχε ο υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ο.Ρ.ΘΕ., στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στη Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Ιουλίου, αποφάσισε να ζητήσει από τον Ο.Ρ.ΘΕ. και τον υπουργό, να συζητηθούν αναλυτικά σε ειδική διαδικασία οι παρατηρήσεις και προτάσεις που διατύπωσαν οι δήμοι για το σχέδιο νόμου.

Η Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, αξιώνει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα ορισμένων δήμων για αλλαγές και τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου και ζητά να διατηρηθεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ως αποκεντρωμένη δομή, με ενίσχυση της υπόστασης και των αρμοδιοτήτων του – τη στιγμή μάλιστα που από ορισμένους κύκλους εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάργησής του, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την μείωση του δημόσιου τομέα στη χώρα.

Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης

Στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται το σύνολο των δήμων που ανήκουν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Κιλκίς, καθώς και οι δήμοι Αλεξάνδρειας από το νομό Ημαθίας, Πέλλας του νομού Πέλλας και Πύδνας-Κολινδρού του νομού Πιερίας.
Οι περιοχές των παραπάνω δήμων, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα υπόκεινται στις ρυθμίσεις ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου πλαισίου κατευθύνσεων πολιτικής, στόχων, προτεραιοτήτων, προγραμμάτων και μέτρων, που είναι αναγκαία για τη χωροταξική και οικιστική οργάνωση, την οικονομική ανασυγκρότηση και την περιβαλλοντική προστασία τους.

Η περιοχή εφαρμογής του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης διακρίνεται σε 5 χωρικές ενότητες

1.  την Ενότητα Μητροπολιτικού Κέντρου, που περιλαμβάνει τους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, και τις δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Ωραιοκάστρου του δήμου Ωραιοκάστρου.

2.  την Ενότητα Ευρύτερης Ζώνης Λιμνών, που περιλαμβάνει τους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης, και τη δημοτική ενότητα Μυγδονίας του δήμου Ωραιοκάστρου, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης

3.  την Ενότητα Χαλκιδικής, που περιλαμβάνει τους δήμους Πολυγύρου, Σιθωνίας, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη του ν.Χαλκιδικής.

4.  την Ενότητα Κιλκίς, που περιλαμβάνει τους δήμους Κιλκίς και Παιονίας του ν.Κιλκίς, και

5.  την Ενότητα Δυτικής Ζώνης Αξιού, που περιλαμβάνει τους δήμους  Αλεξάνδρειας της Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας της Π.Ε. Πέλλας και Πύδνας-Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας.

Στο σχέδιο νόμου γίνονται εκτενείς αναφορές σε μέτρα και κατευθύνσεις πολιτικής για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, στο σύνολο και τις επί μέρους χωρικές ενότητες του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, την χωρική και κοινωνική συνοχή, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας και την προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, την χωροταξική διάρθρωση των τομέων παραγωγής, του συστήματος των μεταφορών, των τεχνικών υποδομών, κ.ά.

Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και Περιαστική Ζώνη
Για το στενό πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την περιαστική ζώνη (ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης), που άλλωστε αποτελεί και την περιοχή που κάλυπτε το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο, οι προτεραιότητες που τίθενται είναι:

1. Αναγέννηση του υφιστάμενου αστικού ιστού. Πρόκειται ουσιαστικά για το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων που εξήγγειλε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, μέσω του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012».

2. Αναβάθμιση και συμπλήρωση των υποδομών. Πρόκειται για το master plan του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

3. Αναβάθμιση του ρόλου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως σημαντικότερου κέντρου της Βόρειας Ελλάδας. Προβλέπεται ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου, για την εγκατάσταση και ανάπτυξη υπηρεσιών τριτογενούς τομέα και για ενίσχυση των πολιτιστικών πόρων.

Για την περιοχή που περιλαμβάνει τις ανατολικές (Μίκρα, Βασιλικά, Θερμαϊκός, Μηχανιώνα, Επανομή) και δυτικές (Χαλάστρα, Αξιός, Άγιος Αθανάσιος, Κουφάλια, Χαλκηδόνα) παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι χρήσεις που προβλέπονται είναι για την ανατολική ενότητα η εγκατάσταση τριτογενούς τομέα, μαζί με την ενίσχυση της καινοτομίας και έρευνας και των εκθεσιακών δραστηριοτήτων (δεδομένης της εγκατάστασης του συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στην περιοχή της Μίκρας). Για τη δυτική ενότητα προβλέπεται ενίσχυση και επένδυση του δευτερογενούς τομέα.

Δυτική Ζώνη Αξιού

Πρόκειται για την περιοχή δυτικά του ποταμού Αξιού, που περιλαμβάνει ένα μέρος του νομού Ημαθίας (Πλατύ, Αλεξάνδρεια, Μελίκη), ένα μέρος του νομού Πέλλας (Γιαννιτσά, Πέλλα) και τη βόρεια Πιερία (Αιγίνιο, Μεθώνη, Κολινδρός, Πύδνα). Προβλέπεται η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με ταυτόχρονη εξυγίανσή του. Ειδικά για την περιοχή Γιαννιτσών - Αλεξάνδρειας προβλέπεται ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, ενώ στο σύνολο της περιοχής η κατευθυντήρια αναπτυξιακή πολιτική περιλαμβάνει δημιουργία εμπορευματικών ζωνών, ανάδειξη πολιτιστικών και φυσικών πόρων, ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

 Περισσότερες λεπτομέρειες στο :
http://www.orth.gr/UsersFiles/Parartima%20I.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου