Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Πότε θα εκλεγεί ο συμπαραστάτης του δημότη στο δήμο ;


Σύμφωνα με τον νόμο, η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη πρέπει να γίνει εντός έξι μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δηλαδή μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στη δημοσίευση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του , παρότι απομένουν ελάχιστες μέρες μέχρι την εκπνοή του χρόνου.

Για την εκλογή του συμπαραστάτη απαιτείται συναίνεση των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο μισθός του είναι ίσος με τον μισθό του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Πολλοί δήμοι δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εκλέξουν συμπαραστάτη, είτε γιατί καμία υποψηφιότητα δεν λάμβανε το απαραίτητο ποσοστό είτε γιατί οι ίδιοι οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν «κριτές» πάνω από τα κεφάλια τους και «μπλοκάρουν» τη διαδικασία.

Τα προσόντα που απαιτεί η θέση

Σύμφωνα πάντως με την προκήρυξη, για τη θέση αυτή δεν απαιτούνται τυπικά προσόντα (πράγμα που σημαίνει ότι ο υποψήφιος μπορεί να είναι ακόμη και απόφοιτος δημοτικού!), παρά μόνο να είναι πρόσωπο «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας», να έχει δηλαδή αναγνωρισιμότητα ώστε να υπάρχει αξιοπιστία και βαρύτητα στις απόψεις που θα εκφράζει στην κοινωνία και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και προϋπηρεσία κυρίως σε διοικητική θέση ευθύνης. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει συνάφεια με το διοικητικό δίκαιο, ιδιαίτερα με το δίκαιο της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ απαραίτητη θεωρείται και η γνώση και σχέση με τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Είναι σημαντικό επίσης, κατά την γνώμη μας, το πρόσωπο του Συμπαραστάτη να είναι απόλυτα ανεξάρτητο, να μην εμπίπτει σε κομματική «πειθαρχία» και να μην έχει προηγούμενη σχέση με τον Δήμαρχο και την «κυβερνώσα» δημοτική παράταξη. Τέλος, δεν θα πρέπει να κατέχει άλλες θέσεις εξουσίας ή ευθύνης ώστε να υπάρξει απόλυτη συγκέντρωση στην δύσκολη αποστολή του και να μην υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων με συνεργάτες ή υφιστάμενούς του.

1 σχόλιο:

  1. Να σας θυμίσω οτι σε τρείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θέσαμε το θέμα του συμπαραστάτη και της επιχείρησης , έγκαιρα , ώστε να υπάρξει όλος ο απαιτούμενος χρόνος για την διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων , ώστε το απαιτούμενο ποσοστό των δύο τρίτων να λειτουργήσει υπέρ των δημοτών, ορίζοντας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος για την θέση και όχι να αναλωθούμε στην κουβέντα του ποιός . Και στίς τρείς συνεδριάσεις η πλειοψηφία δια στόματος δημάρχου απάντησε οτι , την πρώτη φορά οτι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, την δεύτερη οτι δεν προχώρησαν σε αυτό πολλοί δήμοι, και την τρίτη ο δήμαρχος με "επέπληξε" οτι επανέρχομαι με το ίδιο θέμα. Κανένας απο την πλειοψηφούσα παράταξη δεν εξέφρασε άποψη , μηδέ εξαιρουμένων των ¨"πεφωτισμένων ¨".Δεν είχε την δυνατότητα ο δήμος να διαθέσει 30000 στα πέντε χρόνια για να χρηματοδοτήσει τον θεσμό που προστατεύει τους δημότες , αλλά ώς δια μαγείας βρήκε 150000 για τα πέντε χρόνια να χρηματοδοτήσει τον γενικό γραμματέα του δήμου .Αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία του συγκεκριμένου δημάρχου και αυτή ακριβώς ήταν και στην προηγούμενη περίοδο που διοίκησε. ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΧΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
    Πάντα στη διάθεσή σας Κυριακίδης Α. Φώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή