Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015


Οι διαχειριστές και οι φίλοι αρθογράφοι του «koyfaless.blogspot.gr» εύχονται σε όλους τους φίλους καλή χρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος, με υγεία και επιτυχίες.
Μπορεί η συγκυρία να μην επιτρέπει αισιοδοξία και όλα τα σημάδια στον ορίζοντα για το 2015 να προλέγουν για ακόμα ένα δύσκολο χρόνο , ωστόσο, θα παραμείνουμε αθεράπευτα αισιόδοξοι και θα επιμένουμε να αναζητούμε την αχτίδα φωτός μέσα στο παρατεταμένο σκοτάδι στο οποίο είναι βυθισμένη η χώρα.
Η χώρα έχει ξαναπεράσει δυσκολίες και ο ελληνικός λαός πάντα τα έβγαζε πέρα. Δυστυχώς, έχοντας πέσει θύματα της επίπλαστης και δανεικής ευμάρειας, αλλά και του ονείρου ενός καλύτερου σπιτιού, ενός μεγαλύτερου αυτοκίνητου, η οικονομική μας συμπεριφορά δεν ήταν ορθολογική με αποτέλεσμα να δώσουμε την αφορμή να κερδοσκοπήσουν σε βάρος μας αυτοί που γνώριζαν απόλυτα στο που μας οδηγούσαν.
Φυσικά, η κάθε είδους ηγεσία της χώρας, η πολιτική, η πνευματική κ.λπ. απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τον απλό καθημερινό πολίτη από τις σειρήνες είτε του εύκολου πλουτισμού (κουτσοί-στραβοί… στην – τότε – Σοφοκλέους) είτε μιας καλύτερης ζωής μέσω της απόλαυσης περισσοτέρων αγαθών, τα οποία μας πουλούσαν οι σημερινοί «τιμωροί» συσσωρεύοντας πλεονάσματα. 
Η αποτυχία αυτή είτε οφείλεται σε άγνοια – δηλαδή κακώς τα άτομα αυτά είχαν γίνει αποδεκτά ως μέλη «της ελίτ», είτε σε απροθυμία να γίνουν δυσάρεστοι για να μην βλάψουν τα δικά τους συμφέροντα (π.χ. οι πολιτικοί ώστε χαϊδεύοντας αυτιά να επανεκλεγούν, ή η διανόηση του τόπου – υπάρχει άραγε; – αφού ενίοτε επωφελούνταν από ευρωπαϊκές πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις, κάτι που απέτρεπε την άρθρωση κριτικού λόγου απέναντι στο «δεδομένο», όπως όλοι θεωρούσαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευημερία που υποτίθεται ότι μας εξασφάλιζε.
Και μόνο η αφορμή να πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας αυτή η τάξη πολιτών, αποτελεί ένα πρώτο καλό μήνυμα, αφού θα αποτελέσει την αφετηρία σταδιακής αναστροφής της κατάστασης.  
Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό που   έχουμε ονομάσει ως την «επανάσταση του αυτονόητου».
Δεν θα ανακαλύψουμε το τροχό, απλά θα συμπεριφερθούμε πολύ πιο ορθολογικά, με γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος που επιβάλλει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας, με στόχο να ξαναπάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, ευελπιστώντας ότι αυτοί που θα αναλάβουν να τη διαχειριστούν θα αποδειχθούν αντάξιοι των περιστάσεων ώστε να οδηγήσουν τη χώρα στην πολυεπίπεδη ανόρθωση.
Οι καιροί είναι «πονηροί». Οι εκπλήξεις που θα βιώσουμε στο άμεσο διεθνές μας περιβάλλον, πιθανότατα θα είναι ακόμα πολλές. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε και κάτι ακόμη θετικό μέσα στη «μαυρίλα»: Το ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επλήγη από την κρίση, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να σημαίνει ότι θα είναι και η πρώτη που θα εξέλθει από αυτήν. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, ελπίζοντας ότι μπορούμε να κάνουμε το θαύμα. 
Δεν θα είμαστε για πολύ μόνοι μας. Οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν διότι δυστυχώς οι «ηγέτες» της Ευρώπης και ενδεχομένως και του κόσμου έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.
Καλή χρονιά λοιπόν και ψηλά το κεφάλι. Ας κινητοποιηθούμε άπαντες. Όποτε το ελληνικό μυαλό έπαιρνε μπρος, λυνόντουσαν τα δυσκολότερα προβλήματα με τους πιο απίθανους τρόπους…

Η διαχειριστική ομάδα του <Koyfaless.blogspot.gr>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου