Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Υποψήφιοι σύμβουλοι: αλήθεια, τι ξέρουμε γι αυτούς;


Στις προεκλογικές περιόδους, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν κυρίως στους επικεφαλής και δευτερευόντως στους βασικούς συνεργάτες τους. Οι υποψήφιοι σύμβουλοι περνάνε σε δεύτερο πλάνο. Κι όμως, αν το καλοσκεφτούμε, έχουν κι αυτοί σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση του προφίλ της παράταξης, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά – όσοι τουλάχιστον εκλεγούν. Γιατί με τις πράξεις τους δημιουργούν, αμφισβητούν ή ακυρώνουν την εικόνα της παράταξης στον κόσμο, πέρα από τα επίσημα και τα (συνήθως) ωραία λόγια των ηγεσιών τους.

Κι όμως, η προσοχή που οι ηγεσίες των παρατάξεων δίνουν στο σημείο αυτό είναι περιορισμένη και αποσπασματική. Ίσως γιατί ενδιαφέρονται κυρίως για την αριθμητική πλευρά του ζητήματος, δηλαδή πόσες ψήφους θα φέρει κάθε υποψήφιος-α, μείον εκείνες που θα διώξει. Κι αν το συν-πλην βγει θετικό, τότε μπαίνει στο ψηφοδέλτιο ή απλώς το συμπληρώνει. Και δυστυχώς, εκείνο που τελικά δεν έχει και τόση σημασία και περνά χωρίς ψάξιμο είναι το κατά πόσο οι (πραγματικές) αντιλήψεις και οι (διαπιστωμένες) πρακτικές του υποψηφίου συμβαδίζουν – ή όχι - με τις διακηρυγμένες αρχές και αξίες της παράταξης.

Σημαντικό όμως είναι και ένα φαινόμενο που παρατηρείται μεταξύ των μελών των παρατάξεων. Όταν προκύψει μια ‘αμφισβητούμενη’ υποψηφιότητα, αντί για ουσιαστική συζήτηση έχουμε δύο μονοπάτια: την ‘κάθετη διαφωνία’  και απειλή αποχώρησης ή την ‘σιωπή των αμνών’ – μελών στο όνομα του ‘κοινού στόχου και μιας (κακώς εννοούμενης) αλληλεγγύης. Κι επειδή όλοι γνωρίζουν ότι το πρώτο οδηγεί στην απομείωση της επιρροής της παράταξης, οι περισσότεροι ‘ρίχνουν νερό στο κρασί τους’. Αυτό όμως οδηγεί σε απομάκρυνση από τις αξίες ή ακόμα και σε εκπτώσεις σε ηθικό επίπεδο. Πλην όμως, όταν κάποια στιγμή σκάσουν κάποιες αποκαλύψεις, που φέρνουν σε ‘δύσκολη θέση’ όλη την παράταξη, τότε επιστρατεύεται η λογική και φρασεολογία των ‘βαριδιών’ και όλοι τότε ζητούν (υποκριτικά) να τα πετάξουν - ενώ τόσο καιρό τ’ ανεχόντουσαν, χωρίς (δήθεν) να ξέρουν τίποτα…

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις υποψηφίων που δεν μπορούν (ή δεν έχουν τη διάθεση) να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά εργαλεία προβολής (facebook,  φυλλάδια, καρτούλες κλπ) και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τον λόγο που τους έκανε να θέσουν υποψηφιότητα και το πού πιστεύουν ότι μπορούν να φανούν  χρήσιμοι και γιατί. Οι υποψήφιοι αυτοί συνήθως τελικά ‘καταποντίζονται’ σε σταυρούς απέναντι στα μεγαθήρια των σογιών ή των δημοσίων σχέσεων.

Σκεφτήκαμε λοιπόν, να κάνουμε μια ειδική ανάρτηση – την προτελευταία πριν τη πρώτη Κυριακή των εκλογών – όπου να δώσουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του δήμου.

Όποιοι εξ αυτών το επιθυμούν, μπορούν να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό (όχι σε pdf), προσπαθώντας να πουν συγκεκριμένα ένα δυο λόγους που πιστεύουν ότι αξίζουν να προτιμηθούν – οι ίδιοι, όχι οι παρατάξεις τους.

Κι από την άλλη, όσοι δημότες ή κάτοικοι το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σε υποψηφίους, σε θέματα βέβαια που αφορούν την στάση τους στα κοινά – αν και για να λέμε την αλήθεια, δεν μπορείς να είσαι κάθαρμα στους άλλους και άγγελος στους δικούς σου. Ζητούμενο όμως είναι οι σχολιαστές ν’ αποφύγουν τη λογική της κλειδαρότρυπας και, σε περίπτωση καταγγελίας, να μπορούν να την τεκμηριώσουν.


Γιατί η ενημέρωση, ο διάλογος και η λογοδοσία ποτέ δεν έβλαψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου