Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012


6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού
 & Μουσικής  στη Γέφυρα



Αγαπητές Κυρίες, αγαπητοί Κύριοι,

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας ιδρύθηκε το 1978 από ανθρώπους με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους, με σκοπό να διασώσει και να διαδώσει την πολιτιστική μας κληρονομιά στις νέες γενιές. Έδρα του Συλλόγου είναι η Γέφυρα, Δ.Δ. του Δήμου Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογός μας, διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το «Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής» στις 30-31 Αυγούστου και 1-2 Σεπτέμβρη στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στις 20:00 κάθε βράδυ. Η κορυφαία αυτή εκδήλωση, φέτος έχει διπλό χαρακτήρα μιας και όχι μόνο διοργανώνεται στα πλαίσια της Γιορτής Σταφυλιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2007 στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά αποτελεί εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική κυριαρχία, ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Έχουμε τη χαρά και την τύχη να ζούμε σε ένα τόπο ιδιαιτέρως φιλόξενο αλλά και ιστορικό, μιας και η Γέφυρα έπαιξε το δικό της σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία της Ελληνικής ιστορίας. Τον Οκτώβριο του 1912 κατά τη διάρκεια των Α Βαλκανικών πολέμων, ο αρχηγός του Ελληνικού στρατού, Διάδοχος Κωνσταντίνος, κατά τη νικηφόρα πορεία προς τα Βόρεια και με παρότρυνση του Ελευθερίου Βενιζέλου, στρατοπέδευσε στις 24 του Οκτώβρη, στο χωριό Τόψιν (σημερινή Γέφυρα) από όπου και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο διοικητή της πόλης, Χασά Ταχσίν Πασά, για την άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης σε Ελληνικά χέρια, κάτι που κατάφερε την νύχτα της 26ης του ίδιου μήνα. Το ιστορικό αυτό μέρος, η βίλα Μοδιάνο, όπου είχε εγκατασταθεί τότε το ελληνικό επιτελείο, αγοράστηκε το 1999 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στεγάζει σήμερα το Μουσείο των Βαλκανικών Πολέμων, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό για να θυμίζει και να προβάλλει το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας μας.

Το «6ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής», το οποίο έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η κυριότερη των εκδηλώσεων στην περιφέρεια Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα προσφέρουν πλούσιο μουσικοχορευτικό θέαμα στους καλεσμένους μας, οι εξής χορευτικές και μουσικές ομάδες (με αλφαβητική σειρά της φιλοξενούμενης χώρας) :

-Folk Dance Ensemble ''Rozova Dolina'' ,''Vasil Levski'' Community Center (Βουλγαρία)

-Folk Music and Dance Group ''Dor Transilvan'' (Ρουμανία)

-Ensemble ''Dom Culture Pirot'' (Σερβία)

-Εκπολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος ''Ο Αριστοτέλης'', Κάτω Κώμης Κοζάνη

-12μελές Μουσικό Σχήμα με τους Θ.Σέρκο και Π.Δρακόπουλo

-Τα τμήματα παραδοσιακού χορού και η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας

Με ιδιαίτερη χαρά περιμένουμε την παρουσία σας, για να γιορτάσουμε μαζί την Ιστορία μας, μέσα από τη παράδοση, τη μουσική, το χορό και την συναδέλφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου