Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ : 
Μέχρι το Φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη 

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τις αρχές φθινοπώρου θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση Καλλικράτη, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται σημείωσε για «ριζική αναμόρφωση του  θεσμικού πλαισίου» που αναπροσαρμόζει  τις αρμοδιότητες και οδηγεί στο «ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών».
Η μεταρρύθμιση σημείωσε ο ίδιος «στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη».

Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.
 Με απλή αναλογική οι επόμενες Αυτοδοικητικές εκλογές

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα γίνουν με απλή αναλογική, τόνισε ο  πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι θα ενίσχυση το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία.

 Noμοθετικές πρωτοβουλίες για ισότητα φύλων, ιθαγένεια

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, τονίζοντας ότι “η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη” και γι’ αυτό “πρέπει να ληφθούν θετικά μέτρα υπέρ γυναικών”.00
Επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται. Πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία», κατέληξε.

Κομβικός ο ρόλος του ΥΠΕΣ 

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον κομβικό ρόλο του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας: “Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα σοβαρό επίπεδο προετοιμασίας, ένα σοβαρό επίπεδο επεξεργασίας”, είπε χαρακτηριστικ, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΣ “αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αφορά τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, αφορά όμως και την ίδια τη θεσμική συγκρότηση της κρατικής λειτουργίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι προβληματικό, είναι δυσλειτουργικό, είναι αντιπαραγωγικό και το χειρότερο, πολλές φορές είναι αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές. Και είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εμείς επιθυμούμε να αναδιαμορφώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε προς όφελος των αναγκών του πολίτη  πάνω από όλα, και με όραμα την εμβάθυνση της δημοκρατίας, το βάθεμα της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας”.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου