Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

 

Ισόρροπη ανάπτυξη με ανισόρροπες αποφάσεις ;;;
           
Γράφει ο Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,
π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου,
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

    Με αφορμή το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 του Δήμου Χαλκηδόνας, βλέπουμε για μια ακόμη φορά, να παίζεται από τη Δημοτική Αρχή, το θέατρο της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των Δημ. Διαμερισμάτων και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των οικισμών του Δήμου μας. Δυστυχώς όμως, επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, μπορεί ο καθένας να δει προς ποια κατεύθυνση κινείται η διοίκηση του Δήμου και πόσο πραγματικά πιστεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη.
Ακούω τον κ. Δήμαρχο να λέει αναφερόμενος στα Δημ. Διαμερίσματα, ότι ενεργεί ως πατέρας με πολλά παιδιά και πως φροντίζει για όλα τους ισότιμα. Μάλλον φαίνεται έχει στο μυαλό του το πρότυπο της παλιάς φεουδαρχικής οικογένειας, όπου ο φεουδάρχης αρχηγός της οικογένειας, προς αποφυγή τεμαχισμού του κλήρου και της περιουσίας του, τα έδινε όλα στον πρωτότοκο υιό, αφήνοντας ψίχουλα στους υπολοίπους ίσα για να επιζήσουν (αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι τον παραλληλισμό).
Το ζητούμενο όμως είναι ότι πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούν, ότι ο Δήμος δεν είναι φέουδο, ότι δεν υπάρχουν πλέον ηγεμόνες και υποτελείς (εκτός κάποιων που προφανώς τους αρέσει ο ρόλος του υποτελούς) και επομένως πρέπει να αντιμετωπίσουν με την ίδια μεταχείριση όλες τις περιοχές και όλους τους πολίτες του Δήμου μας.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να αφυπνισθούμε, να αντιδράσουμε, να ενεργοποιηθούμε και να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιθυμούμε ένα Δήμο φέουδο με τον ηγεμόνα φεουδάρχη και τους υποτελείς του, αλλά ένα Δήμο και μια Δημοτική Αρχή με ανοικτούς ορίζοντες, με ευρεία αντίληψη και με εδραιωμένη την πεποίθηση για αληθινή  ισόρροπη ανάπτυξη και πραγματική ίση μεταχείριση όλων των πλευρών.
    Δεν είναι δυνατόν, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση μάλιστα, να σπαταλώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε έργα βιτρίνας για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και να παραμερίζονται σοβαρότατα προβλήματα σ’ όλη την επικράτεια. Πιστεύω ότι στη σημερινή εποχή και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν έχουμε το δικαίωμα της εφαρμογής τακτικών και πρακτικών του παρελθόντος, όπου μέσα από αντιπαραγωγικά και αντιαναπτυξιακά έργα, κατασπαταλήθηκαν πόροι χωρίς καμιά ουσία.
Είναι αδιανόητο το έτος 2017, μια σύγχρονη πόλη όπως τα Κουφάλια,  να υδροδοτείται από ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης από αμίαντο, να κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η Διοίκηση να θέτει ως προτεραιότητα τα πεζοδρόμια και τα κολωνάκια στους δρόμους.
Είναι αδιανόητο να μην έχουμε σχολικές αίθουσες (βλ. Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίου Αθανασίου), να έχουμε θύματα σε επικίνδυνους δρόμους (βλ. Ν. Μεσημβρία), να μην έχουμε έστω υποτυπώδεις διαμορφώσεις πλατειών (βλ. Άδενδρο, Παρθένιο κλπ.), να μην έχει γίνει καμία παρέμβαση στις επεκτάσεις των οικισμών (βλ. Χαλκηδόνα, Γέφυρα, Αγ. Αθανάσιος), και  η Διοίκηση να επιμένει σε ανούσια έργα βιτρίνας, εξυπηρετώντας μόνο τους μικροπολιτικούς της σκοπούς.
Θα ήθελα κλείνοντας να επαναλάβω και να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά, ότι όλα τα παραπάνω δεν τα ανέφερα με σκοπό να υποδαυλίσω τοπικιστικές διαμάχες και διαιρετικές λογικές, παρά μόνο για την αφύπνιση ορισμένων σε ολόκληρο το Δήμο μας, που λειτουργούν με άλλα κριτήρια. Ήμουν, είμαι και θα είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ύπαρξης μεγάλων διοικητικών σχηματισμών όπως οι ‘’Καλλικρατικοί Δήμοι’’, παρ’ όλες τις αδυναμίες που εμφανίζουν, αλλά με ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και αντιμετώπιση όλων των Δημοτικών Ενοτήτων & Κοινοτήτων και όχι με την παρουσία ηγεμονικών λογικών.
Στόχος πρέπει να είναι η ισχυροποίηση της θέσης μας ως ενιαίος Δήμος στην ευρύτερη περιοχή και όχι η αποδυνάμωση μιας Δημ. Ενότητας έναντι μιας άλλης, εντός των εσωτερικών πλαισίων του Δήμου μας, προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη.     

Υ.Γ.  Επειδή η Δημοτική Αρχή αρέσκεται στη χρήση αριθμών και επικαλείται συχνά πυκνά και το κριτήριο της ανταποδοτικότητας, επισυνάπτω δύο ενδεικτικούς πίνακες και αφήνω τα συμπεράσματα στην κρίση σας.

ΠΙΝ.1    -    ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ (στο σύνολο του Δήμου)
ΕΚΤΑΣΗ (στρ.)
ΠΟΣΟΣΤΟ (στο σύνολο του Δήμου)
ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
14.700
44%
154.000
40%
ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
10.500
31%
106.000
28%
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
8.300
25%
121.000
32%
ΣΥΝΟΛΟ
33.500
100%
381.000
100%


ΠΙΝ.2    -    ΕΤΗΣΙΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ (στοιχεία 9ος/2015)
ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ                            (Δημοτικά Τέλη)
ΠΟΣΟΣΤΟ (στο σύνολο του Δήμου)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ                       (ΔΕΗ για ηλεκτροφωτισμό οδών, πλατειών, κτιρίων κλπ.)
ΠΟΣΟΣΤΟ (στο σύνολο του Δήμου)
ΥΠΟΛΟΙΠΟ                                       (για καθαριότητα, πράσινο κλπ. το οποίο διαχειρίζεται κεντρικά ο Δήμος)
ΠΟΣΟΣΤΟ (συνεισφοράς στο σύνολο του Δήμου)
ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
1.425.130,11
55%
510.995,01
35%
914.135,10
79%
ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
721.578,94
28%
472.814,81
32%
248.764,13
21%
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
448.182,82
17%
474.201,38
33%
-26.018,56
0%
ΣΥΝΟΛΟ
2.594.891,87
100%
1.458.011,20
100%
1.162.899,23
100%

                                        Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Αναγνωστόπουλος Σταύρος
Πολιτικός Μηχανικός
π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου,
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης
Δήμου Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου