Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

 Βούτσης: Αλλάζει ο Καλλικράτης που αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμισηΣτα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αλλάξει επί το δημοκρατικότερο το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καταργώντας τον «Καλλικράτη» αλλά και τη «νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς». «Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση», διαμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αποκαλύπτει έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης και διαβίβασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τις αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη». Η Φώφη Γεννήματα ζήτησε ενημέρωση για τους λόγους απόρριψης του ισχύοντος καθεστώτος αλλά και για τις προτεινόμενες αλλαγές.

«Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση, η οποία συγκεντρώνει πλέον την κριτική του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι ζητούν εκτεταμένη αναθεώρησή του, αν όχι την εκ βάθρων αλλαγή του» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και σημειώνει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προτείνει το υπουργείο προς τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, «κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς. Στο έγγραφο του κ. Βούτση διατυπώνεται έντονη κριτική στον «Καλλικράτη», για τον οποίο αναφέρεται ότι «συνδέθηκε εξ αρχής και ευθέως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θεωρήθηκε το κατάλληλο θεσμικό όχημα για την υπηρέτηση των πολιτικών ακραίας λιτότητας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης».

Πιο συγκεκριμένα όπως ενημερώνει τη Φώφη Γεννήματα «το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τέλος στη θέσπιση πραγματικών συμμετοχικών θεσμών και διαδικασιών».

Ως προς τις γενικότερες αλλαγές, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ με ταυτόχρονη προαγωγή της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου επί των πεπραγμένων των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Αναφορικά με το χρόνο κατάργησης του Καλλικράτη ο Νίκος Βούτσης τονίζει πως η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου