Τρίτη 28 Απριλίου 2015







Θεσσαλονίκη, 28 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Η επίμονη άρνηση της Τουρκίας για αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων και Ελλήνων εκτρέφει τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό»
Η συστηματική εξόντωση 1.200.000 Αρμενίων από την Τουρκία είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 στην Κωνσταντινούπολη με τη δολοφονία 600 προυχόντων της Αρμενικής Κοινότητας με κυβερνητική διαταγή και κλιμακώθηκε συστηματικά βάσει οργανωμένου σχεδίου. Στο δρόμο της εξορίας, σε μια πορεία θανάτου, στις αφόρητες συνθήκες των ερήμων της Συρίας και της Μεσοποταμίας, εφαρμόσθηκε το επόμενο βήμα εξόντωσης Αρμενίων και Σύρων-Χαλδαίων και Ασσυρίων χριστιανών.

Η άρνηση της γενοκτονίας από την Τουρκία και οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν δεν συνιστούν μόνο έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού έναντι κυβερνήσεων και διεθνών θεσμών αλλά και ύβρη στα τραγικά θύματα μιας απροκάλυπτα εθνοκαθαρκτικής πολιτικής που η Οθωμανική αυτοκρατορία αρχικά και το κράτος των Νεοτούρκων στη συνέχεια εφάρμοσαν και στους πληθυσμούς των Ελλήνων (Ποντίων και Μικρασιατών). Η αποστροφή και η ασέβεια στις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ενδεικτική μιας εθνικιστικής ιδεολογίας που εκφράζει τη μισαλλοδοξία της αποθρασυμένη από την ανοχή και την αδιαφορία που επικρατεί στο διεθνές σκηνικό. Αποτελεί ιστορική ευθύνη η αναγνώριση της γενοκτονίας για να αποτραπεί στο μέλλον η επανάληψη των φρικιαστικών πράξεων συστηματικής εξολόθρευσης πληθυσμών. Διαφορετικά, όσο η Τουρκία αντιπαραθέτει με προκλητικό τρόπο την επίμονη άρνησή της στην αναγνώριση του εγκλήματος αυτού, εκτρέφει επικίνδυνα στο εσωτερικό της κλίμα μισαλλόδοξου εθνικισμού και ρατσισμού με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μάρκος Μπόλαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου