Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014


Ποιος κερδίζει ποιον τη δεύτερη Κυριακή;


Μετά τη φούρια της πρώτης απόφασης και μετά από συναντήσεις και ατελείωτες κουβέντες τα «επιτελεία» και οι υποψήφιοι δήμαρχοι άρχισαν τις δεύτερες σκέψεις. Ήδη ένας υποψήφιος, μετά την αποτυχημένη συγκέντρωση λίγων ατόμων, εντάχτηκε σε άλλον συνδυασμό, ο οποίος προφανώς στην προσπάθεια του να μαζέψει τα 120 (περίπου) άτομα που χρειάζονται, εφαρμόζει, όπως και άλλοι, την παροιμία μάζευε κι ας είναι και ρώγες.

Το ερώτημα πλέον που κυριαρχεί στα «επιτελεία», εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει αγωνία για την συμπλήρωση ψηφοδελτίου, έχει την κωδική ονομασία «δεύτερος γύρος». Ήδη υπάρχουν παρατάξεις οι οποίες σχεδιάζουν στρατηγικές για την επόμενη μέρα και υπάρχουν παρατάξεις, «οι καμένες», οι οποίες βαράνε αδιακρίτως επί δικαίων και αδίκων, μιας και δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Ποιος κερδίζει ποιον τη δεύτερη Κυριακή;

Με τα σημερινά δεδομένα, κανένας υποψήφιος δεν ξεχωρίζει αισθητά, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές. Μέχρι σήμερα καταγράφεται πολυδιάσπαση δυνάμεων και «ανεξέλεγκτη» κινητικότητα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Η μόνη συμπαγής δύναμη η οποία έχει χαρακτηριστικά «μπετόν αρμέ» είναι η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».  Πάντως, η παρουσία της στην κοινωνία, τα τελευταία χρόνια, ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, σε σχέση με άλλες δυνάμεις και άλλες εποχές, και αυτό ίσως επιτρέψει φίλους της να κοιτάξουν και δίπλα τους.

Από εκεί και πέρα,   η δημοτική κίνηση «Ενεργοί Δημότες Δήμου Χαλκηδόνος» με επικεφαλής τον Φώτη Κυριακίδη, δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος αν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο με οποιοδήποτε αντίπαλο. Έχει κάνει μεθοδική δουλειά  ,  παρεμβάσεις στην κοινωνία με ανακοινώσεις για θέματα που προέκυψαν και έχει ένα μικρό σκληρό πυρήνα ατόμων που τρέχει με πάθος δεξιά και αριστερά. Πραγματικά είναι ένα αίνιγμα το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η συγκεκριμένη κίνηση.

 Η δημοτική κίνηση «Ενωμένοι Δημιουργούμε» με επικεφαλής τον Άρη Αραμπατζή είναι ίσως η μοναδική από τις υπόλοιπες που είχε σχεδόν έτοιμο το ψηφοδέλτιο για της ερχόμενες εκλογές μιας και υπήρχε η <μαγιά> από τις προηγούμενες. Από πολλούς θεωρείτε ότι θα είναι η μια από τις δυο παρατάξεις που θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο να διεκδικεί την δημαρχία, αίνιγμα   οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα είναι από τα Κουφάλια. 

Αρνητικό σημείο, αυτό που της καταλογίζουν κάποιοι φίλοι και οι αντίπαλοι, είναι η επί τρία χρόνια στήριξη της σημερινής δημοτικής αρχής παρ’ ότι ο επικεφαλής της ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο. Για την στήριξη αυτή έχει στις ερχόμενες εκλογές την φανερή υποστήριξη του νυν δημάρχου Γιάννη Μπίκου που και αυτό όμως από κάποιους θεωρείτε αρνητικό γιατί αντί να προσθέτει αφαιρεί δυνάμεις. 

Η "νέα" παράταξη «Τσουκνιδάς - Μηντσιουδης» συνέχεια  της αποτυχημένης προσπάθειας να κάνουν ο καθένας από μονός του συνδυασμό,   θα προσπαθήσει να μαζέψει δυνάμεις, κεφαλαιοποιώντας «τα καλά της διοίκησης», Τσουκνιδά  με την καλή διείσδυση του Μαυρουδή Μηντσιουδη στον πρώην δήμο Αγιου Αθανασίου από πλευράς στελεχών, ωστε  να συμπληρώσει ένα αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο στην συγκεκριμένη περιοχή.   Αλλά είναι μια κίνηση εξαιρετικά αποδυναμωμένη σε σχέση με το παρελθόν .

Από την άλλη η προσπάθεια του πρώην Δημάρχου Παναγιώτη Δαϊκουδη να κατέβει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με δικό του συνδυασμό φαίνεται ότι μάλλον απέτυχε.  Έτσι αναμένεται στις επόμενες  μέρες να ανακοινώσει την απόφαση του να μην είναι επικεφαλής σε δημοτική παράταξη. Το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα πάει και στο σπίτι του,  σε ποιον συνδυασμό θα καταλήξει να είναι στέλεχος θα το δείξει ο χρόνος.

Το ίδιο με τον Παναγιώτη Δαϊκουδη και ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Δημήτρης Μπελίδης, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του να σχηματίσει δημοτικό συνδυασμό με αυτόν επικεφαλής φαίνεται ότι επιλέγει τελικά να ενταχθεί ο ίδιος σε κάποιον από τους υπάρχοντες συνδυασμούς ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Η δημοτική παράταξη <Κίνηση Ανατροπής> του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Κυριάκο Αγγελόπουλο η οποία πίστεψε αρχικά ότι με τη στήριξη από ένα πολιτικό φορέα οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποδεδειγμένη την υποστήριξη μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας σε αυτόν, ότι θα κάνει περίπατο στην πορεία προς τις εκλογές  τελικά ανακάλυψε ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά   στην προσπάθεια να σχηματίσει ένα άλλο ψηφοδέλτιο για την διεκδίκηση της δημαρχίας. Τη μέχρι τώρα δράση της, τη χαρακτηρίζει η τακτική της «κλειστής πόρτας» σε θέματα διεύρυνσης της κίνησης.
 Στο τελευταίο διάστημα έγινε μια προσπάθεια με ανακοινώσεις, εκδηλώσεις,  και «λογική εγρήγορσης» να αντιστραφεί το κλίμα, αλλά ο χρόνος πλέον έχει τελειώσει.  

Σε όλα αυτά τα ωραία θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι και μόνο η παρουσία όσων συσπειρώθηκαν ευκαιριακά, αυτή τη φορά με άλλον συνδυασμό, και έχουν καταγραφεί στην τοπική κοινωνία με αρνητικό πρόσημο από την πορεία τους στο δήμο, χαράσσει αυτόματα κόκκινες γραμμές στους ψηφοφόρους άλλων συνδυασμών.

 Από εκεί και πέρα, αφού φτάσουμε στη δεύτερη Κυριακή, η αποχή αυτών που ο συνδυασμός της προτίμησής τους θα έχει μείνει εκτός νυμφώνος, το γενικότερο πολιτικό κλίμα τις ημέρες των εκλογών, η στάση των «δυσαρεστημένων» μη εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, η ακτινοβολία των προσώπων, η παρουσία τους  στα χωριά τα τελευταία χρόνια,   θα είναι παράγοντες οι οποίοι  θα καθορίσουν την τελική ψήφο.


Εν κατακλείδι, οι δύο συνδυασμοί που θα περάσουν στον β’ γύρο των εκλογών θα αντιπροσωπεύουν αθροιστικά ποσοστό μικρότερο από 50%, ίσως και από 40% του εκλογικού σώματος και αυτό σημαίνει ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση τη δεύτερη Κυριακή.  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου