Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ενεργοί Δημότες Χαλκηδόνος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη στον Άγιο Αθανάσιο

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκηδόνος Φώτης Κυριακίδης και πλήθος του επιτελείου του επισκέφθηκαν χθες (17-3-2014), το τοπικό διαμέρισμα Αγίου Αθανασίου, σε μία γνωριμία με τους κατοίκους της περιοχής. Η υποδοχή που επιφύλασσαν οι κάτοικοι της περιοχής ήταν απρόσμενη.




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ


Ο Φώτης Κυριακίδης γεννήθηκε στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης το 1959, όπου έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε  το 1987.  Η παραμονή και η φοίτηση του σε πανεπιστήμιο της Σκανδιναβίας στην αρχή της δεκαετίας του ΄80, στιγμάτισε την αντίληψη του για το κοινωνικό κράτος. Έζησε το αγροτικό και κτηνοτροφικό επάγγελμα μέχρι την αποφοίτησή του και παραμένουν μέχρι σήμερα μεγάλες του αγάπες.
Εργάστηκε ως οδοντίατρος για δεκαοχτώ χρόνια στο Βαθύλακο Θεσσαλονίκης και άλλα εφτά στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, όπου και σήμερα ζει. Είναι παντρεμένος με την Θεονύμφη Ταχοπούλου και πατέρας τριών παιδιών.
Έχει δουλέψει σκληρά όλα αυτά τα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, του οποίου γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και είναι αυτοδημιούργητος. Δεν κατείχε ποτέ του κομματική θέση. Είναι όλα του τα χρόνια αυτοδιοικητικός. Συμμετείχε ως τοπικός σύμβουλος στην Κοινότητα Προχώματος κατά την διάρκεια της πρώτης τετραετίας του Καποδιστριακού Δήμου Κουφαλίων.
Μετέχει και στηρίζει το Kοινωνικό Oδοντιατρείο Θεσσαλονίκης επί χρόνια, είναι ενεργό μέλος σε συλλόγους και φορείς η οποίοι  δραστηριοποιούνται γύρω από τα ζητήματα του περιβάλλοντος και κυρίως του Αξιού ποταμού.


ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ


Σκοπός μας η επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας.
Ακούμε τους πολίτες, καταγράφουμε τα προβλήματα που τους απασχολούνε και ως ενεργοί δημότες προσπαθούμε να βρούμε την λύση.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


Ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ» με επικεφαλή τον Φώτη Κυριακίδη, οδοντίατρο.


1.     Λίγα λόγια για την απόφασή σας να διεκδικήσετε την θέση του δημάρχου , ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να πολιτευτείτε;  και ποιο το όραμα σας για τον δήμο Χαλκηδόνος;


 Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε μετά από τριετή διαδρομή με ανθρώπους που συντάχθηκαν στην λογική της ανατροπής.  Ανατροπής πρακτικών και λογικών που οδήγησαν την κοινωνία μας σε τέλμα. Με δηλωμένη την πρόθεση όλων που ξεκίνησαν στην ομάδα αυτή να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά μου και αφουγκραζόμενος την  κοινωνία που αναζητούσε δυνάμεις ικανές να διαχειριστούν την επόμενη μέρα του δήμου μας αποφασίσαμε να δηλώσουμε παρών στις εκλογές του Μαϊου. Οι ανάγκες του δήμου οδηγός μας.  Ισονομία, ισοπολιτεία για όλους, εθελοντισμός, συμμετοχή με όλους τους πολίτες .  

2.                Έχετε ξαναασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση;


Ναι. Το 1998, συμμετείχα στο τοπικό συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος Προχώματος στον καποδιστριακό δήμο Κουφαλίων. Όλα μου τα χρόνια μετέχω έμπρακτα σε εθελοντικά κινήματα και φορείς.  


3.                Γιατί να ψηφήσουν οι πολίτες τον Φώτη Κυριακίδη; Σε τι διαφέρει από τους προηγούμενους δημάρχους;


Θα ψηφίσουν έναν άνθρωπο που δεν είναι προϊόν κανενός κομματικού σωλήνα, Δεν έχει υποχρέωση να κουβαλήσει νερό σε κανενός τον μύλο, αλλά θα υπηρετήσει την κοινωνία και μόνον αυτήν.


4.             Η ανεργία σήμερα έχει φτάσει σε απελπιστικά επίπεδα πως σκέφτεστε να δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας;


Μαγική συνταγή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όμως υπάρχει ένα μεγάλο ανθρώπινο  δυναμικό που θα προσπαθήσουμε να το συγκρατήσουμε για να μην ξενιτευτεί, αλλά σε μια νέα λογική συμμετοχής στον παραγωγικό ιστό, δημιουργώντας ένα πεδίο ανταγωνισμού με ίσες ευκαιρίες και ενταγμένα σε έναν σχεδιασμό προώθησης και πληροφόρησης του δήμου μας. Μια κοιλάδα που τη διασχίζει ο Αξιός και ο Λουδίας  με υψομετρικές διαφορές, που μας δίνει  ενεργειακά και παραγωγικά πλεονεκτήματα, μοχλός της ανάπτυξής μας. Υποστήριξη των  μεταποιητικών βιοτεχνιών.  Δημιουργία ενός γραφείου με ενασχόληση αποκλειστικά προγραμμάτων της Ε.Ε., καταλήγοντας σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μια άυλη πολιτιστική κληρονομιά, εν δυνάμει ανάπτυξη αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης


5.              Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας απέναντι στους πολίτες; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν νοικοκυριά δίχως ρεύμα και θέρμανση; τι πρόκειται να κάνετε για αυτό;  


Δέσμευσή μας είναι ότι θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα ενεργοποιώντας δομές που υπάρχουν και λειτουργούν σε άλλους δήμους, όπως κοινωνικά παντοπωλεία,  ιατρεία , φαρμακεία, με συγκρότηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου που στόχο θα έχει την πραγματική καταγραφή των αναξιοπαθούντων του τόπου μας. Ορθολογική χρήση του φωτισμού του δήμου μας ώστε να εξοικονομηθεί το απαιτούμενο ποσό για να προστατευτούν αυτά τα νοικοκυριά. Χριστούγεννα 2014 δεν θα υπάρχει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα στο δήμο μας.


6.                Έχετε συγκροτήσει κάποιες επιτροπές μπορείτε να μας τις αναφέρετε; και ποιο το έργο της κάθε μιας;  


Ενδεικτικά αναφέρω:


·         Ομάδα οικονομικής προοπτικής και διαχείρισης ΕΣΠΑ, που μόνη ενασχόληση θα έχει την καλύτερη αξιοποίηση προγραμμάτων και προγραμματισμού  στον δήμο μας.
                                   
·         Ομάδα καταγραφής τεχνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, η οποία κατέγραψε ήδη όλα τα δημοτικά κτίρια και τις υποδομές του δήμου, όπως παιδικές χαρές, πάρκα, ανεκμετάλλευτους χώρους κλπ, με τις ανάγκες τους προς υλοποίηση.
·         Ομάδα κοινωνικής καταγραφής, με δημιουργία κοινωνικής υπηρεσίας.


·         Ομάδα λειτουργίας Καλλικράτη για υποστήριξη της λειτουργίας του δήμου και των δομών του.


·         Ομάδα Αγροτικού και επαγγελματικού  σχεδιασμού.
·         Ομάδα σωματείων συλλόγων Πολιτιστικών-Αθλητικών-Εθελοντισμού.


·         Ομάδα Παιδείας.


7.                 Πείτε μας αναλυτικότερα για το κοινωνικό έργο που σκέφτεστε να δημιουργήσετε στον δήμο Χαλκηδόνος.


Ως ενεργό μέλος του Κοινωνικού Οδοντιατρείου Θεσσαλονίκης, κατανοώ τις τεράστιες ανάγκες βοήθειας που έχει η κοινωνία μας. Μέρος των αναγκών αυτών θα καλυφθεί με τον εθελοντισμό. Στη βάση αυτή, πρέπει να οργανώσουμε κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, παντοπωλείο και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.  Όλοι οι μετέχοντες στους Ενεργούς Δημότες διακατέχονται από πνεύμα προσφοράς. Ο εθελοντισμός δεν θα είναι μόνο ένα  εργαλείο εξόδου από την κρίση. Θα είναι αέναο μέσο επανατοποθέτησης του ανθρώπου στο κέντρο της σκηνής. Από καταναλωτής θα πρέπει να γίνει παραγωγός πολιτισμού και ιδεών.



8.               Τι προτείνετε για τα προβλήματα της περιοχής; όπως τα σκουπίδια, η οδοποιία (μπαλώματα στους δρόμους, τρύπες), το σύστημα ύδρευσης στα Κουφάλια  (το νερό μυρίζει).


Η Ανακύκλωση θα γίνει η σημαία της άλλης πολιτικής που θα εγκαθιδρύσουμε.
Η ομάδα καταγραφής υποδομών και κτιρίων, που απαρτίζεται από ειδικούς μηχανικούς, ολοκληρώνει τις καταγραφές σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Αυτή θα γίνει η βάση για την αποκατάσταση των ελλείψεων στο οδικό δίκτυο. Όλες οι παράνομες εναποθέσεις σκουπιδιών θα πρέπει να τελειώσουν αμέσως.
Κατεπειγόντως θα πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου σε όλο το δίκτυο ύδρευσης.


9.                Το ζήτημα με το Κέντρο Υγείας;


Το κέντρο υγείας θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο διαγνωστικό και θεραπευτικό ίδρυμα, αξιοποιώντας στο έπακρο το έμπειρο και ικανό προσωπικό που διαθέτει. Θα σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους στον αγώνα τους αυτό.



10.           Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την οικονομία της περιοχής;  


Η δημιουργία ίσων ευκαιριών, οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί, η ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, η διευκόλυνση των βιοτεχνών και βιομηχάνων στη δύσκολη περίοδο που διανύουν, είναι επιβεβλημένες ώστε να υποστηριχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Ο δήμος θα είναι η ομπρέλα προστασίας εργαζομένων και εργοδοτών, αγροτών και βιοτεχνών, ώστε ο καθένας να έχει αυτό που απαιτείται για να ασκεί απρόσκοπτα το έργο του.


11.             Σε ποιους τομείς σκέφτεστε να διοχετεύσετε τα χρήματα που θα σας δοθούν από το κράτος και από τα προγράμματα ΕΣΠΑ;


Παραγωγή ενέργειας, διαχείριση σκουπιδιών, υποδομές και κοινωνική πολιτική.


12.            Δίχως κανόνες και δίχως δισταγμό εναποτίθενται στην περιοχή βιομηχανικά απόβλητα με αποτέλεσμα να είναι επιβλαβή ως προς τους πολίτες, ποια είναι η μέριμνα σας ως προς αυτό το ζήτημα;


Θα παλέψουμε ώστε επιτέλους ο περιφερειακός σχεδιασμός να προχωρήσει, ώστε ο χώρος βιομηχανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων να καθοριστεί και να λειτουργήσει με ότι ποιο σύγχρονο υπάρχει κι έτσι να υποστηριχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των βιομηχανιών και να προστατευτεί και το περιβάλλον. Να σταματήσει το κράτος να κρύβεται και να μην μετακυλύει τις υποχρεώσεις του στους δήμους.


13.            Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα της κάθε περιοχής(που συγκροτεί τον Καλλικράτη του δήμου Χαλκηδόνος) και τι θα δρομολογήσετε;


Τα προβλήματα θα ιεραρχηθούν με απόλυτο σεβασμό στις προτεραιότητες που οι τοπικές κοινωνίες θα θέσουν, αλλά και στη δυνατότητα του δήμου να υποστηρίξει οικονομικά τα έργα αυτά. Δεν θα υπάρξουν εύκολα «θα».  Θα μετρήσουμε πολύ καλά όλες τις δυνατότητες του δήμου μας και θα παλέψουμε για την λύση των προβλημάτων .


14.            Κάθε χρόνο καίνε τους ορυζώνες με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βγούμε έξω από την κάπνα. Τι μπορεί να κάνει ο δήμαρχος για αυτό;


Θα τηρηθούν οι κανόνες των αγροτικών υπολειμμάτων και θα ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για την επεξεργασία των υπολειμμάτων αυτών για παραγωγή ενέργειας.


15.            Εμποροπανήγυρις. Ένας θεσμός που τα τελευταία χρόνια αναβιώνετε με επιτυχία. Έχετε σκεφτεί να εντάξετε μέσα σε αυτό το πλαίσιο κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις η οποίες έχουν αποκτήσει πλέον τον τίτλο του θεσμού;


Οι εμποροπανηγύρεις επείχαν ρόλο πεδίου ανταλλαγής προϊόντων και ζώων. Πρέπει να ξαναδώσουμε την χαμένη τους αίγλη.  Πρωτοβουλίες και σκέψεις που θα αναβαθμίσουν αυτή την προοπτική μας έχουν συμμάχους. Σε όλα τα επίπεδα ο εθελοντισμός θα είναι ο μοχλός που θα πολλαπλασιάσει την προσπάθεια μας.


16.            Ενόψει των συντριπτικών οικονομικών αλλαγών της Ελληνικής πραγματικότητας των τελευταίων χρόνων πιστεύετε ότι Καλλικράτης λειτούργησε αποδοτικά;


Οι δυσκολίες που υπήρξαν στον Καλλικράτη δεν ήταν μόνο λόγω της κακής οικονομίας αλλά πρωτίστως λόγω της κακής διαχείρισης του θεσμού. Δεν ήθελαν τοπικά συμβούλια, δεν ήθελαν συμπαραστάτη του δημότη, δεν ήθελαν πολίτες ενημερωμένους και διεκδικητικούς. Ο Καλλικράτης λειτούργησε κάκιστα λόγω κυρίως της άρνησής τους να έχουν δημοκρατία. Συγκεντρωτισμός και αδιαφάνεια αποθάρρυνε πολίτες να συμμετέχουν.


17.             Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα έργα που θα αλλάξουν τον δήμο μας;


Παραγωγή ενέργειας και διαχείριση σκουπιδιών είναι τα μεγάλα μας εργαλεία. Δήμοι με πραγματικά έσοδα είναι η εγγύηση για δημιουργία θέσεων εργασίας . Η ανάπτυξη δεν θα χαριστεί. Θα κερδηθεί με πολύ κόπο.




Μαζί θα γυρίσουμε την σελίδα του τόπου…
Μαζί θα μετουσιώσουμε το χθες στο σήμερα…


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου