Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Νέος Εκλογικός Νόμος και προοπτικές


Του Απόστολου Στεργιάδη

Οι ειδήσεις κυκλοφορούν πολύ γρήγορα και καμιά φορά πολύ πριν οι νόμοι γίνουν πράξη. Σε διαπραγμάτευση από τους κυβερνητικούς εταίρους ο νόμος, αλλά οι γενικές αρχές του νομοσχεδίου ήδη βγήκαν στη δημοσιότητα.
Θεωρώ πως με το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται: 
  • Απελευθερώνονται δυνάμεις πολιτών που έως τώρα δεν συμμετείχαν σε κομματικές επιλογές και χρίσματα «εξ άνωθεν»,
  • Απλουστεύεται η πολυσύνθετη διαδικασία επιλογής συνεργατών – υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων από τους υποψήφιους δημάρχους,
  • Ελαχιστοποιείται το κόστος του υποψήφιου δημάρχου,
  • Αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε προσωπικότητες που μπορεί να μην είχαν άμεση σχέση με την πολιτική, αλλά με ικανότητες διοικητικές και τεχνοκρατικές.
  • Αφήνει την δυνατότητα επιλογής στους ψηφοφόρους να επιλέξουν υποψήφιους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις.
   Το παρόν νομοσχέδιο όμως που σχεδιάζεται φαίνεται να έχει και πολλά κενά και κυρίως στο ότι αποπολιτικοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση, η πολυφωνία που θα δημιουργηθεί από την μία είναι καλό για την «άμεση Δημοκρατία» από την άλλη θα δημιουργήσει μια δυστοκία και ανικανότητα συνεννόησης μεταξύ των Δημοτικών συμβούλων. Θα εμπλακούν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης με της αντιπολίτευσης οι οποίοι θα εκλεγούν χωρίς προγραμματικές δεσμεύσεις, χωρίς πρόγραμμα και στόχους. Ελπίζω και εύχομαι στο τέλος της κατάθεσης του νομοσχεδίου για ψήφιση να έχουν συμπεριλάβει μέσα τους όρους: διοικούσα παράταξη (συμπολίτευση), αντιπολίτευση, πολιτική παράταξη, προεκλογική δέσμευση κλπ.
   Όροι οι οποίοι δεν θα εξευτελίζονται, αλλά θα αναγκάζονται να υπηρετούνται από τους εκλεγμένους. Πως θα βρούμε τον τρόπο; … Δύσκολο να απαντήσει κανείς… αλλά κάποτε θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή τη κατάντια της τοπικής αυτοδιοίκησης.
   Οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι είναι οι Πολιτικοί προϊστάμενοι του Δήμου,
ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝ … Πολιτικοί είναι …
Την διοίκηση πρέπει να την ασκούν οι Διευθυντές και οι προϊστάμενοι των Δήμων. Οι αιρετοί Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, και σύμβουλοι ο ρόλος τους είναι καθαρά πολιτικός. Οι πολιτικές τους αποφάσεις θα πρέπει να υλοποιούνται από τους υπαλλήλους. Τελευταία έχουμε δει Αντιδημάρχους να παίρνουν σοβαρά το ρόλο του «Εργοδηγού» στις δημοτικές υπηρεσίες παραμερίζοντας του προϊσταμένους και Διευθυντές.
   Τώρα λοιπών όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας μια Πολιτική Κίνησης Πολιτών, μια ελεύθερη, δημοκρατική, Ανεξάρτητη πολιτική κίνηση που σκοπό της θα έχει ένα φιλόδοξο άλμα στο μέλλον. Μια ανατροπή στον τρόπο της έως τώρα πολιτική διοίκησης στον Δήμο, με ωριμότητα και αποφασιστικότητα για αλλαγές που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Μια πολιτική κίνηση που στόχο θα έχει τις εκλογές του Μαΐου 2014 που η νίκη δεν θα αποτελέσει το τέλος ενός αγώνα, αλλά η αρχή για μια δημιουργική πορεία πέντε χρόνων.
   Τα πολιτικά χαρακτηριστικά των αιρετών και ο τρόπος επιλογής τους από τους πολίτες θα πρέπει να είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα χρόνια. Λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν στα κομματικά γραφεία των υπουργών ούτε και στις δυνατότητες του κράτους. Ο αιρετός δεν θα πρέπει να αξιολογείται από την ικανότητα διείσδυσης στα κομματικά γραφεία και από τις γνωριμίες του με τους κυβερνόντες, αλλά από τις δυνατότητες του διείσδυσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Πλήθος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων απευθύνονται στους Δήμους και οι Βρυξέλες είναι ανοικτές σε χρηματοδοτήσεις σχεδίων ανάπτυξης από τους Δήμους. Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα χρηματοδοτήθηκαν σε αναπτυξιακά καινοτόμα σχέδια τοπικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι μακριά ο Δήμος μας σε όλα αυτά, απελευθερωμένα μυαλά και ικανοί άνθρωποι χρειάζονται, τόλμη και φαντασία για δημιουργία.
   Ας αφήσουμε λοιπών το Εγώ και να βάλουμε μπροστά το Εμείς, να δημιουργήσουμε Πολιτική Κίνηση μακριά από «χρίσματα» και κομματικές αγκυλώσεις με επίκεντρο τον Άνθρωπο και σεβασμό στις ιδιαίτερες ικανότητες του καθενός μας.
Δηλώνω και εγώ παρόν σε ένα πολιτικό διάλογο με στόχο τη Δημιουργία και την Ανάπτυξη του τόπου που γεννηθήκαμε, αγαπάμε, δημιουργήσαμε οικογένειες και κατοικούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου