Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012




ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ


Του Φώτη  Κυριακίδη

   Διαβάζω με προσοχή  στα κάλαντα το δημοσίευμα για την , σύμφωνα με τον δημοσιογράφο άποψη του δημάρχου που μιλάει για ‘ ισορροπημένη ενοποίηση στον δήμο’

           Προσπαθώ  να σκεφτώ τι μπορεί αυτό να σημαίνει λαμβάνοντας υπ’όψιν    την ανταποδοτικότητα των δημοτικών τελών. Το σπίτι των 100 μ2 του Παρθενίου θα έχει την ίδια επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη με τα αντίστοιχα σπίτια των κέντρων των Κουφαλίων , της  Χαλκηδόνας και του Αγίου?

            Το κατάστημα των 100 μ2 στο Βαλτοχώρι και στο Ξηροχώρι  θα πληρώνει τα ίδια με το Κατάστημα των 100 μ2 στα κέντρα των πρώην δήμων? 

            Που βλέπει την ανταποδοτικότητα ο δήμαρχος?

            Είναι ίδιος ο φωτισμός , η καθαριότητα στους δρόμους, η ασφάλεια στα σπίτια ?

            Είναι ίδιος ο τζίρος στα καταστήματα ?

             Είναι ίδιος ο όγκος των σκουπιδιών που πετάει ο κάθε ένας από εμάς?   
             Τι προσπαθείτε να κάνετε?

             Αυτό το ιδεολόγημα που εφεύρατε δεν περιγράφει τίποτε άλλο παρά προχειρότητα και έλλειψη σκέψης.    Είμαι βέβαιος ότι θα το σκεφτείτε πάλι , και ότι  οι δημοτικοί σας σύμβουλοι θα δουν την ιδιαιτερότητα των περιοχών. Άλλο ίση  συμμετοχή και άλλο ισορροπία  και ίδια μεταχείριση. Είναι τόσο μεγάλη η ανισότητα   που δεν έχετε δικαίωμα να την επιτείνετε.

Ονειρευόμαστε μια δημοτική αρχή που θα στέκετε ίσα απέναντι στους δημότες και θα επιμερίζει τα βάρη δίκαια.    
        
Μην εγκαινιάσετε την διετία σας με αυτό το ατόπημα . 


************


Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας αναδημοσιεύουμε και το δημοσίευμα από τα κάλαντα.


Ενοποιημένη ισορροπία στα δημοτικά
τέλη  Χαλκηδόνος θα προτείνει ο
Δήμαρχος Γιάννης Μπίκος

Στη λογική του ενός και ενιαίου δήμου και στην κατεύθυνση ενοποίησης των δημοτικών τελών με μικρές αυξομειώσεις, ώστε να επέλθει ισορροπία μεταξύ των χρεώσεων για τους δημότες των οικισμών των τριών  πρώην δήμων, θα  κινηθεί η  δημοτική αρχή Χαλκηδόνος κατά την έγκριση των δημοτικών τελών για το 2013. Από την πλευρά τους τα μέλη της μειοψηφίας σύμφωνα με πληροφορίες θα  κινηθουν στη λογική «συμφωνούμε εκεί όπου προτείνονται μειώσεις, διαφωνούμε με τις όποιες αυξήσεις» και  ορισμένοι ισως  να  καταψηφίσουν τις τελευταίες, ζητώντας ελάφρυνση των δημοτών στις δύσκολες συγκυρίες που περνούν
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ Γιάννης Μπίκος, αναμένεται να  υπερασπιστεί ως αναγκαία αλλά και δίκαια τα νέα δημοτικά τέλη.
«Ποιος δεν θα ήθελε και δεν θα συμφωνούσε σε μειώσεις δημοτικών τελών. Αλλά πείτε μας πως μπορεί να γίνει.», σημειώνει ο κ. Μπίκος. «Μιλάμε για υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος στους δημότες και είναι ανταποδοτικές.
Δεν επιδιώκει ούτε βγάζει ο δήμος περίσσευμα από αυτές. Επιχειρούμε μέσα από το συμμάζεμα και την οικονομία, όπως στο δημοτικό φωτισμό, να μειωθούν οι δαπάνες και άρα τα κόστη για τους δημότες. Κατευθυνθήκαμε στην εξομοίωση των δημοτικών τελών για όλους τους οικισμούς γιατί είμαστε πλέον ενιαίος δήμος. Και θα παρακαλούσα τους συμβούλους να μην μιλάνε μόνο για το χωριό τους αλλά για το σύνολο του δήμου».
Με μια πρόχειρη ματιά ειδαμε οτι η αύξηση δεν υπερβαίνει τα  2 ευρώ το μήνα π.χ σε κατοικια 100 τ.μ η αύξηση δεν θα υπερβαίνει τα 24 ευρώ ετησίως σε κάποιες κοινότητες ενω υπάρχει και σε κάποιες που οι καταστηματάρχες θα δουν μείωση.Σίγουρα η Δημοτική Αρχή έπρεπε αυτη την ενοποίηση των δημοτικών τελών να την κάνει πράξη στην αρχή της θητείας της ωστε να μην υπάρχουν δημότες δυο κατηγοριων.Στο συμβούλιο της 27ης Δεκεμβρίου αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις και απο συμβούλους της πλειοψηφείας ισχυρίζοντας οτι αδικείται το χωριό τους  χωρίς να βλέπουν το συμφέρον του Δήμου και το πως θα λειτουργήσει.
Με μια σειρά πινάκων   δημοσιεύουμε  αναλυτικά τον κατάλογο των νέων δημοτικών τελών του δήμου Χαλκηδόνος, για την πλήρη ενημέρωση των κατοίκων, αλλά και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τους ίδιους τους δημότες

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κατοικια 100τ.μ τωρα πληρώνει 122 Ευρώ τον χρόνο

ΤΟ Ιδιο θα πληρώνει και απο 01/01/2013

Καταστηματα  100 τ.μ πληρώνουν  122 Ευρώ

Απο 01/01/2013 θα πληρώνουν 150 Ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Κατοικία 100 τ.μ τώρα πληρώνει 120 Ευρώ

Απο 01/01/2013 θα πληρώνουν 122 Ευρω

Καταστήματα 100 τ.μ πληρώνουν 150 Ευρώ

Το ιδιο  θα πληρώνουν και απο 01/01/2013

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

Κατοικια 100 τ.μ τώρα πληρώνει 98 Ευρώ

Απο 01/01/2013 θα πληρώνει 122 Ευρώ

Καταστήματα 100 τ.μ πληρώνουν 196 Ευρώ

Απο 01/01/2013 θα πληρώνουν  150 Ευρώ

Απο οτι βλέπουμε η διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος έστω και αργά κατάλαβε οτι όλοι οι δημότες ειναι ισοι μεταξύ τους και οχι δυο κατηγοριών.Στους πίνακες βλέπουμε οτι οι κάτοικοι του Δήμου Κουφαλίων πλήρωναν λιγότερα δημοτικά τέλη και υπάρχει μια αυξηση των 2 Ευρώ τον μηνα εν αντιθέσει με τα καταστήματα των Κουφαλίων που θα πληρώσουν 46 Ευρώ λιγότερα ετησίως.Στον πρώην Δήμο Χαλκηδόνας δεν υπάρχει αλλαγή στα δημοτικά τέλη ενω στον πρώην Δήμο ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ επιβάρυνση θα έχουν μόνο τα καταστήματα της τάξης των2,5  Ευρώ  μηνιαίως.Απο τα εσοδα των δημοτικών τελών θα δημιουργηθεί ενας κουμπαράς οπου μέρος των χρημάτων θα δοθεί στα σχολεία του δήμου.

Μείωση κατά 50% για δημοτικά τέλη σε ευπαθείς ομάδες
Μείωση κατά 50% στα δημοτικά  τέλη ,θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο για τους δημότες του που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πολύτεκνοι και άποροι. ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπίκος καφου το μέτρο αυτο ισχυει στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου