Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Καμμιά σχέση…..


Το παρακάτω κείμενο ανήκει στον πολιτικό στοχαστή Benjamin Barber και είναι απόσπασμα από το βιβλίο του ¨Αν οι Δήμαρχοι κυβερνούσαν τον κόσμο : Δυσλειτουργικά κράτη-ακμάζουσες κοινωνίες¨, στο οποίο εκτός των άλλων περιγράφει τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για ένα δήμαρχο του σήμερα προκειμένου να αντισταθμιστεί η κεντρική παρακμή με την τοπική ανάπτυξη.

«Η πόλη φτιάχνει τον δήμαρχο. Ο δήμαρχος διαμορφώνεται κυρίως από την πόλη και λιγότερο από παράγοντες που ενυπάρχουν στο εκάστοτε πολιτικό περιβάλλον.   Ο δήμαρχος πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που να χαρακτηρίζεται τόσο από την υπέρβαση, στα όρια της ύβρεως, όσο και από το χιούμορ. Πρέπει να έχει πάνω από όλα μια πραγματιστική προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Να είναι ρεαλιστής με προτίμηση στην επίλυση προβλημάτων παρά στην ιδεολογία. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχει την ικανότητα να οραματίζεται, να κοιτάζει πέρα από τα εμφανή όρια, να συλλαμβάνει το επίκοινο εκεί που οι άλλοι αντιλαμβάνονται μόνο τη διαφορά, να βρίσκεται στο επίκεντρο των τεμνόμενων κύκλων της κοινωνίας που διοικεί και όχι στην κορυφή της πυραμίδας. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΝ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΦΟΣΟΙΩΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΓΙ΄ΑΥΤΟΝ, Ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ»

Ας κάνουμε λοιπόν τώρα μια εικόνα τον δήμαρχο που περιγράφει ο κος Barber και άλλη μια εικόνα τους δημάρχους - πρώην και νυν – του Δήμου μας. Δυο εικόνες δίπλα-δίπλα, ε;; Ελάτε τώρα πείτε την αλήθεια, τι σκέφτεστε; Τι λέει το μυαλό και η καρδιά σας;

Μήπως λέει καμία σχέση; μα καμία όμως; Συμφωνώ, θλίψη και πάλι θλίψη.


PAGEVA G.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου