Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

   ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ 

  Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ









Την προσφυγούπολη, τη Νέα Μεσημβρία, επισκέφθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, καλεσμένος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής.
Με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τον διωγμό των Ελλήνων της παρευξείνιας Μεσημβρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Νέας Μεσημβρίας κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο για να τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς του Συλλόγου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στη Νέα Μεσημβρία ο επιχώριος μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, κληρικοί της μητρόπολης καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής.
Ο μητροπολίτης Κιλκισίου, καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Μεσημβρίας, είπε ότι “τιμώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τιμούμε την ιστορία μας”.
“Ιστορικό γεγονός” χαρακτήρισε την έλευση του κ. Βαρθολομαίου στη Νέα Μεσημβρία ο δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς, συμπληρώνοντας ότι “η παρουσία σας αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου”.
Ακόμη, ο κ. Τσουκνιδάς εξήρε την προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “έχετε δώσει νόημα στην έννοια της οικουμενικότητας”.
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ν. Μεσημβρίας, μίλησε ο κ. Λευθέρης Μαργαρίτης, επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Ο κ. Μαργαρίτης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην Μεσήμβρια της Μαύρης Θάλασσας ενώ υπογράμμισε τη συμβολή της στην ορθοδοξία και τον πολιτισμό.
“Παρότι δεν συνηθίζουμε οι άνθρωποι να γιορτάζουμε θλιβερές επετείους, αυτές είναι που μας δείχνουν τα παθήματά μας και τα λάθη μας, ήρθαμε εδώ για να συνεορτάσουμε μια ιστορική τραγική επέτειο”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσλαλιά του.
Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για την ιστορία και τους διωγμούς που υπέστησαν οι κάτοικοι της παρευξείνιας Μεσημβρίας, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στα κεκτημένα μας, την ορθοδοξία και την πατρίδα”.
Μετά τις προσφωνήσεις μπροστά από τον ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ν. Μεσήμβριας όπου συνομίλησε για λίγο με τα μέλη του Συλλόγου ενώ στους χώρους του Συλλόγου είχε την ευκαιρία να δει φωτογραφίες από την ιστορία της Μεσημβρίας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας ιδρύθηκε το 1982 από μια ομάδα νέων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα των Μεσημβρινών της Ανατολικής Ρωμυλίας. Σήμερα αριθμεί 500 μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την καταγραφή, διατήρηση και διάδοση της λαϊκής παράδοσης της Μεσημβρίας του Ευξείνου Πόντου.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Σοφία Καρεκλά- Γιώργος Φερδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου