Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015



ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ


PAGEVA G.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

« Πάταξον μέν άκουσον δε »



 Παρατηρώ  τελευταία από διαφόρους  αρθρογράφους του blog μια πολεμική κατά του Δημάρχου και της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Θεωρώ ότι αυτή η κριτική γίνετε άδικα, γιατί από την μέρα που ανέλαβαν την διοίκηση του Δήμου, εδώ και έναν χρόνο, προσπαθούν για να διοικήσουν έναν δήμο  που ξέρουμε όλοι ότι είναι υπερχρεωμένος και με όχι τόσα πολλά έσοδα πλέον. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μου χωριό , τον Άγιο Αθανάσιο, εδώ και ένα χρόνο  λύνονται προβλήματα που για χρόνια δεν είχαν λυθεί.  Δεν ξέρω τι γίνετε στα άλλα χωριά του δήμου , όμως  η τοπική διοίκηση στο χωριό μου δείχνει να προσπαθεί να δώσει λύση, και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει αρκετά καλά,  σε όλα τα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται στο χωριό.

Αντί –Σχολιαστής
Αλλάζει η ώρα την Κυριακή


Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής. Στις 4 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, ώστε να δείξουν 3. Γιατί όμως δύο φορές το χρόνο αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας και ποια από τις δύο είναι η «κανονική» ώρα; Η ώρα για το χειμώνα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.  

Γιατί όμως αλλάζει η ώρα την Κυριακή;

 Χωρίζουμε την ώρα σε «θερινή», η οποία ισχύει κατά τους θερινούς μήνες, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και σε «χειμερινή» που ισχύει την υπόλοιπη περίοδο. Γιατί όμως δύο φορές το χρόνο αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας και ποια από τις δύο είναι η «κανονική» ώρα; Η «σωστή», ή καλύτερα, η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας τρόπος που επινοήθηκε για να εξοικονομούμε ενέργεια. Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1975, καθώς κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει νωρίτερα δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα. Πρώτος, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.  
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και, συνεπώς, να κάνουν οικονομία), καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά, εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα, υπολόγισε και το οικονομικό όφελος, που θα προέκυπτε από μία τέτοια κίνηση. Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στον Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες. Ωστόσο, πολλές φορές, η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή, Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.

 Τι κερδίζουμε, αλλάζοντας την ώρα;


Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι, γυρίζοντας τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες, κερδίζουμε μία ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε ημέρα και, συνεπώς, εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας. Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό. Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο, όπου, λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση. Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Απίστευτες περιπτώσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής - Ο Λέανδρος Ρακιντζής θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές
Το δαιμόνιο και η πονηριά της φυλής μπορούν να οδηγήσουν, ορισμένες φορές, σε απίστευτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς ή διαπλοκής.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, λόγω της θέσης του έχει βρεθεί κάμποσες φορές μπροστά σε εξωφρενικές και ευφάνταστες περιπτώσεις.
Κάποιες από αυτές θυμήθηκε την Τετάρτη σε δημόσια συζήτηση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», όπου κατέθεσε την εμπειρία του επί του θέματος και αφηγήθηκε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας και ατασθαλιών στον δημόσιο τομέα που έχει συναντήσει μέχρι τώρα στην 11χρονη θητεία του.
Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
-Γιατρός, απλός χειρούργος, σε δημόσιο νοσοκομείο, για να εμφανίζεται ως καρδιοχειρουργός είχε πλαστή συστατική επιστολή του Γιακούμπ. Ο συγκεκριμένος γιατρός δεν έχει υποστεί καμία ποινή και εργάζεται ακόμα.
-Γιατρός του Δημοσίου βρέθηκε με περιουσία 2 εκατ. ευρώ, που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Το ΣΔΟΕ ανακάλυψε ότι είχε ιδιωτικό ιατρείο, στο οποίο βρήκε μέσα 7 ασθενείς, αλλά ο ίδιος υποστήριξε πως γιόρταζε κι αυτοί ήταν φίλοι και συγγενείς και πως έκαναν… πάρτι.
-Εργολάβος στην Πελοπόννησο πληρώθηκε από το Δημόσιο 17 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για έργο που δεν έγινε ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ.
-Δημόσιος υπάλληλος χρέωνε την υπηρεσία του με πάρα πολλά έξοδα εκτός έδρας, παίρνοντας αποδείξεις από φίλους του σε διόδια.
-Εργολάβος στη Φθιώτιδα πληρώθηκε 12 εκατ. ευρώ για ένα τούνελ που έγινε σε… λάθος σημείο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει να επιστραφούν τα χρήματα.
-Θυρωρός σε εφορία έπαιρνε 0,50 λεπτά για να εξυπηρετεί τον κόσμο και βρέθηκε να βγάζει περισσότερα χρήματα από τον διευθυντή του.
-Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχαν πάρει περίπου 80.000 ευρώ για να κάνουν επιμορφωτικά σεμινάρια σε δημόσιους υπαλλήλους από την Τυνησία και το Μπουρούντι.
-Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας είχε 60 εκατ. ευρώ απόθεμα, τα οποία χρησιμοποιούσε, υποτίθεται, σε μικροέργα, αλλά οι υπάλληλοι δεν δούλευαν ποτέ.
-Στην Πάργα υπήρχε αυθαίρετο WC, για το οποίο είχε βγει απόφαση να κατεδαφιστεί. Ειδοποιούσαν από την Πολεοδομία να κατεδαφιστεί, αλλά κάποιος υπάλληλος έβαζε μία γιαγιά να κάθεται στο WC με τις ώρες. Μάλιστα, κάποια στιγμή έφτασε να καθίσει ένα ολόκληρο 24ωρο για να μην το κατεδαφίσουν.
-Πρώην δήμαρχος είχε πάρει κοινοτικά κονδύλια 10 εκατ. ευρώ για έργα, τα οποία κατέθεσε στην Ελβετία. Ο δήμαρχος είπε ότι εκεί έχει καλύτερο επιτόκιο.


Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

   ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ 

  Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ









Την προσφυγούπολη, τη Νέα Μεσημβρία, επισκέφθηκε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, καλεσμένος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής.
Με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τον διωγμό των Ελλήνων της παρευξείνιας Μεσημβρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Νέας Μεσημβρίας κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο για να τιμήσει με την παρουσία του τους εορτασμούς του Συλλόγου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στη Νέα Μεσημβρία ο επιχώριος μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, ο δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τσουκνιδάς, κληρικοί της μητρόπολης καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής.
Ο μητροπολίτης Κιλκισίου, καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Μεσημβρίας, είπε ότι “τιμώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τιμούμε την ιστορία μας”.
“Ιστορικό γεγονός” χαρακτήρισε την έλευση του κ. Βαρθολομαίου στη Νέα Μεσημβρία ο δήμαρχος κ. Τσουκνιδάς, συμπληρώνοντας ότι “η παρουσία σας αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του τόπου”.
Ακόμη, ο κ. Τσουκνιδάς εξήρε την προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “έχετε δώσει νόημα στην έννοια της οικουμενικότητας”.
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ν. Μεσημβρίας, μίλησε ο κ. Λευθέρης Μαργαρίτης, επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Ο κ. Μαργαρίτης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην Μεσήμβρια της Μαύρης Θάλασσας ενώ υπογράμμισε τη συμβολή της στην ορθοδοξία και τον πολιτισμό.
“Παρότι δεν συνηθίζουμε οι άνθρωποι να γιορτάζουμε θλιβερές επετείους, αυτές είναι που μας δείχνουν τα παθήματά μας και τα λάθη μας, ήρθαμε εδώ για να συνεορτάσουμε μια ιστορική τραγική επέτειο”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσλαλιά του.
Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος έκανε λόγο για την ιστορία και τους διωγμούς που υπέστησαν οι κάτοικοι της παρευξείνιας Μεσημβρίας, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στα κεκτημένα μας, την ορθοδοξία και την πατρίδα”.
Μετά τις προσφωνήσεις μπροστά από τον ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ν. Μεσήμβριας όπου συνομίλησε για λίγο με τα μέλη του Συλλόγου ενώ στους χώρους του Συλλόγου είχε την ευκαιρία να δει φωτογραφίες από την ιστορία της Μεσημβρίας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας ιδρύθηκε το 1982 από μια ομάδα νέων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα των Μεσημβρινών της Ανατολικής Ρωμυλίας. Σήμερα αριθμεί 500 μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την καταγραφή, διατήρηση και διάδοση της λαϊκής παράδοσης της Μεσημβρίας του Ευξείνου Πόντου.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Σοφία Καρεκλά- Γιώργος Φερδής
ΟΙ ΕΥΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΛΟΡΔΟI ΤΩΝ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ (1)


Στο 2015 αυτή η φράση μόνο ως τίτλο θα την εκλάβανε κάποιος, δυστυχώς όμως οι καιροί και οι άνθρωποι πάντα εκπλήσσουν και καταφέρνουν να ξεπερνούν ακόμη και την φαντασία που ορίζει ένα παραμύθι….

Δήμος Κουφαλίων λοιπόν ….εεεεε συγνώμη Δήμος Χαλκηδόνος…. αλλά και πάλι, όπως και να το πεις το ίδιο είναι. Άλλωστε δεν υπάρχει και κάποια ταμπέλα στο δημαρχιακό κτίριο που να ορίζει ποιος είναι ο δήμος στον οποίον έλαχε να ¨ανήκουμε ¨ όλοι εμείς τα χωριατόπουλα εκτός Κουφαλίων.

Ούτε μια πινακίδα ….. αλλά ποιος θα τολμήσει να αναρτήσει πινακίδα στα Κουφάλια που θα λέει Δήμος Χαλκηδόνος ;;;; Έλα ντε ποιος;;;;;  Είναι πολύ δύσκολο μάλλον να αντιμετωπίσουν την αλήθεια τους όσοι διοίκησαν και όσοι διοικούν αυτόν τον άμοιρο Δήμο….

Δεν πειράζει που σε όλα τα επίσημα έγγραφα που λαμβάνουν οι κάτοικοι της ¨ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ¨ από τις υπηρεσίες του Δήμου, αναγράφεται ως επικεφαλίδα ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, δεν πειράζει που όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις εμπεριέχουν – ως οφείλουν – και το ¨Δήμος Χαλκηδόνος ¨στο διακριτικό τους τίτλο..… εκείνο που πειράζει είναι να μην βλέπει ο Πρωτευουσιάνος Κουφαλιώτης έξω από το ¨δικό¨ του δήμο την ταμπέλα ….. ¨ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ¨.

Πώς να το κάνουμε είναι έξω από την αισθητική του ….. άλλωστε μπορεί να του θυμίζει ότι είναι αναγκασμένος να συναναστρέφεται με τους υπόλοιπους χωριάτες συνδημότες του…. Χμ που λέει ο λόγος δηλαδή….any way…. Ας πάμε στα περισσότερο σημαντικά κρατώντας στην άκρη του μυαλού μας ότι : το μικρό σε μέγεθος ορίζει συγκριτικά το τι είναι μεγάλο….

Και βέβαια λυπάμαι που αναγκάζομαι να ¨συμπεριφέρομαι¨ με λίγο αγένεια στους αγαπητούς κατά τα αλλά κατοίκους και συνδημότες;;; Κουφαλιώτες αφού είναι βέβαιο πως οι πλειονότητα τους σε καμία των περιπτώσεων δεν σκέφτεται τόσο τοπικιστικά, ή μήπως πάλι όχι;;; ή μήπως δεν το σκέφτεται αλλά απλώς ¨χαϊδεύεται¨ και ¨βολεύεται¨ με την αγάπη ……. που δείχνει ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ ;;, αλλά πάλι παρ όλη αυτή την «αγάπη» αυτοί γιατί άρχισαν να μην θέλουν ούτε να τον βλέπουν ούτε να τον ακούν !!!

Πολλά ερωτηματικά και θα μου καεί και το φαγητό.


PAGEVA. G
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κύριε Σχολιαστή,
Σας είχαμε φιλικά συμβουλεύσει παλαιότερα να είστε πιο προσεκτικός στην κριτική σας, όταν υποκλέπτετε κείμενα από άλλα blogs άλλων Δήμων και τα παρουσιάζετε ως δικά σας αναφερόμενοι στον δικό μας Δήμο. Σας είχαμε συμβουλεύσει, επίσης, ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε βοήθεια και πληροφόρηση προς όφελος του Δήμου και των δημοτών μας.  
Αντ’ αυτού, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι, όχι μόνο συνεχίζεται η δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά απομακρύνονται κατ’ επιλογήν παλαιότερα δημοσιεύματα από τα οποία διαφαίνεται η ρεαλιστική κατάσταση του Δήμου.
Ως υπεύθυνη Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις αρμόζουσες απαντήσεις σε στοχευμένα σχόλια με παραπλανητικό περιεχόμενο.

Σας υπενθυμίζουμε, λοιπόν, τα παρακάτω:

ενώ σας παραθέτουμε συγκεντρωτικό πίνακα των χρηματοδοτούμενων εγκεκριμένων έργων Ε.Σ.Π.Α., Π.Τ. και Π.Ε.Π., όπως αυτά κατανέμονται ανά Δημοτική Ενότητα:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ (ΕΥΡΩ)
%
ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
28.894.891,38
52,46
ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
2.962.188,09
5,38
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
22.870.596,84
41,52
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ
349.998,50
0,64
ΣΥΝΟΛΟ
55.077.674,81
100
Είναι ηλίου φαεινότερο το ποιός κατέχει την “μερίδα του λέοντος”. Συνεπώς, το δόγμα “ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΦΑΛΙΑ” το οποίο επικαλείστε συνεχώς, το μόνο που προκαλεί είναι εσκεμμένη ανασφάλεια και διχοτόμηση των κοινωνιών, και όχι την συμφιλίωσή τους και την “ανάπτυξη” που εμμονικά προσπαθεί και πετυχαίνει η Διοίκηση του Δήμου, με την συμπαράσταση της πλειοψηφίας των κατοίκων του.
Αντί να σπαταλάτε τον πολύτιμο δημοσιογραφικό χρόνο σας σε ασαφή δημοσιεύματα που εκφράζουν εμπάθεια και εκδητικά κίνητρα, φιλικά σας συμβουλεύουμε να περιοριστείτε στην δική σας “ενεργοποίηση” και “αφύπνιση”, αφού όπως πολύ σωστά αναφέρατε “ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ”.  

Με την ευκαιρία να σας υπενθυμίσουμε:
Την μείωση χρηματοδότησης των τακτικών εσόδων κατά 65%, καθώς και της ΣΑΤΑ κατά 90%, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2013-2014-2015.
Ότι ο Δήμος μας είναι ένας χρεωμένος Δήμος, με μειωμένα ιδία έσοδα, πολλές-πολλές υποχρεώσεις και έξοδα, με 8 κλειστά γυμναστήρια, 25 γήπεδα, πολλά χιλιόμετρα οδικού και αγροτικού δικτύου κ.ο.κ.
Ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2016, όπου τα διαθέσιμα χρηματικά ποσά είναι ελάχιστα εξαιτίας και της δυσμενούς οικονομικής κρίσης και των προαναφερθέντων, τα νέα έργα κατανέμονται στις Δημοτικές Ενότητες ως εξής :

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΕΥΡΩ)
%
ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
63.000
35
ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
45.000
25
ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
72.000
40
ΣΥΝΟΛΟ
180.000
100

Υ.Γ. Είμαστε σίγουροι ότι για την αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών, κύριοι διαχειριστές του blog “KOUFALESS”, θα αναρτήσετε το παρόν δημοσίευμα.   
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ